Haller, primarul uitat al Clujului

La sfarsitul secolului al XIX-lea, Karoly Haller, primarul Clujului se deplasa la serviciu cu bicicleta- un mijloc de transport ultra-modern pentru acele vremuri. Vizionar, serios, chibzuit si indraznet, edilul si-a pus amprenta asupra unor proiecte urbanistice si arhitecturale care au ramas in picioare pana astazi.

Promotor al unor proiecte inedite, primarul Karoly Haller a adus o viziune noua si in ceea ce priveste transportul in oras. De altfel, acesta a fost unul din fondatorii societatii de biciclisti a Clujului.

Intr-o fotografie epocala in care apare in parcul central alaturi de alti doi consilieri ai primariei, este pe bicicleta, promovand acest vehicul modern pentru acea perioada, avand in vedere ca rotile bicicletelor tocmai se egalizasera. S-a renuntat la acel velociped cu o roata de un metru de pe care se cadea, ajungandu-se la accidente mortale.

Haller a fost initiatorul unui sir important de schimbari administrative infaptuite in Clujul sfarsitului de secol XIX. Construirea parcului central si a altor locuri de promenada in oras, reamenajarea bulevardului care leaga centrul orasului de gara, dar si a pietei centrale, realizarea unui regulament urbanistic si a retelei de canalizare s-au aflat printre principalele proiecte care se leaga de numele lui Haller.

Desi a fost primar al Clujului o perioada relativ scurta, de numai doi ani, ideile lui Haller au fost continuate si dupa incheierea mandatului. Proiectul de transformare a parcului central a fost una dintre cele mai importante initiative.

h3
h5

Tot el a creat si o legatura intre Parcul Central si dealul Cetatuii, un alt loc de promenada pentru clujeni. Acolo a fost amplasata si o statuie a împaratesei Elisabeta, insa monumentul a fost distrus dupa instaurarea comunismului, iar acum zace intr-un depozit al Muzeului de Arta.

Karoly Haller a fost, de exemplu, cel care a initiat atat promenada Elisabeta de pe Dealul Cetatuii, cat si realizarea podului Elisabeta, podul de peste Somes, care leaga de fapt parcul cental de acest spatiu dedicat imparatesei care a fost foarte iubita de clujeni.

h7

De meserie jurist, Karoly Haller a fost decan al facultatii de drept si chiar rector al Universitatii Francisc Iosif din Cluj. Cu numai un an inainte de moartea sa, in 1910, Haller a primit distinctia de cetatean de onoare al Clujului.

h6

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *