Hotii romani din Paris au fost condamnati

Saisprezece romani au fost condamnati la Paris, cu pedepse de la unul la cinci ani de inchisoare, pentru fapte care dateaza din 2013-2014, cand acestia au jefuit turisti la Tour Eiffel si la Palatul Versailles.
Desi ancheta nu a permis stabilirea exacta a sumelor furate, presedintele celei de-a 14-a camere a Tribunalului Corectional din Paris a subliniat ca aceasta este „substantiala” si ca furturile aveau „un caracter metodic, organizat”, ajungand aproape la „scara industriala”.

Hotii de buzunare romani jefuiau cu predilectie turisti asiatici, cunoscuti pentru obiceiul lor de a purta sume consistente de bani in numerar asupra lor. In timpul sezonului turistic de varf hotii se deghizau in turisti si ajungeau sa castige chiar si 4.000 de euro pe zi.

Infractorii au fost condamnati si la plata a 50.000 de euro amenda si au primit interdictie de sedere in zona Ile-de-France pe o perioada de cinci ani. Doi dintre ei, absenti la proces, fac obiectul unor mandate de arestare.

Banda opera la picioarele Turnului Eiffel si in interiorul Palatului Versailles, de cel putin doi ani.
Pungasii, apartinand comunitatii tiganesti, traiau pe picior mare. Hotii, apartinatorii si prietenii lor, locuiau cu totii la hotel, se deplasau numai cu taxiul si posedau numeroase obiecte de lux, pe care le afisau cu fala pe retelele sociale. Numai in 2014, banda a cheltuit pe hoteluri mai mult de 100.000 de euro. Restul banilor ii trimiteau in Romania, unde capii retelei ii investeau in imobiliare.

Proliferarea retelei a fost favorizata si de indolenta autoritatilor franceze. A fost nevoie de mai multe greve de protest contra hotilor organizate de personalul turnului. Numai in urma acestora, lucrurile au inceput sa se miste. Ancheta a inceput in septembrie, iar raufacatorii au fost identificati pe baza inregistrarilor camerelor video.

Modul de operare este binecunoscut romanilor, mai ales celor care au circulat cu mijloace de transport in comun in capitala. Hotii actionau in echipe de 3-4 persoane. Pentru a se pierde in multime, ei se deghizau in turisti cu chipiuri si rucsacuri si isi plateau biletul de acces la turn. Odata ajunsi acolo, inconjurau victima, unul ii distragea atentia (cu false selfie-uri, blocarea trecerii, false cereri de indrumari si informatii etc.), iar altul cotrobaia in gentile si buzunarele turistilor, prada fiind palsata altuia care parasea locul faptei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *