Incep lucrarile de consolidare a depozitului neconform de deseuri de la Pata Rat

Presedintele Consiliului Judetean Cluj a semnat ordinul de incepere a lucrarilor de proiectare si executie pentru consolidarea depozitului neconform de deseuri de la Pata Rat.

Aceasta consolidare ne va permite sa finalizam in bune conditii inchiderea rampei. De altfel, procesul de inchidere si ecologizare era deja extrem de avansat in momentul producerii alunecarii de teren, motiv pentru care, dupa consolidarea depozitului neconform, operatiunile ramase de executat se vor incheia extrem de rapid”, a declarat Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.

Lucrarile de consolidare a partii de sud-est a depozitul neconform de la Pata Rat se vor derula pe parcursul a maxim 12 luni. Dintre acestea trei luni reprezinta perioada de proiectare. Noua luni sunt destinate executarii lucrarilor propriu-zise de consolidare.

Lucrarile aferente acestei investitii presupun, in principal, edificarea unui zid de sprijin. Acesta se va construi la baza depozitului, prin consolidarea cu piloti. Totodata, va avea loc modificarea pantei taluzului si amenajarea unui drum tehnologic. Drumul va fi capabil sa suporte incarcarile mari ale utilajului greu de forare si transportului materialelor de constructii. De asemenea, va avea loc decolmatarea paraului Zapodie si consolidarea malului stang al acestuia. Toate operatiunile au ca principal scop protejarea depozitului de deseuri si impiedicarea poluarii paraului Zapodie.

In ce constau efectiv lucrarile

In concret, intreaga zona afectata de alunecare, situata pe latura sudica a depozitului si pe o lungime de aproximativ 300 de metri pe latura estica, precum si zona stabila in prezent de pe latura estica a depozitului vor fi consolidate prin executia unui zid de sprijin din beton armat, cu o lungime totala de 700 de metri. Acesta va fi fundat pe doua siruri paralele si alternative din piloti de 600 de mm forati la adancimea de 10 cm. Inaltimea zidului va fi de 3.5 m. El va fi prevazut cu o consola in partea din amonte cu rol de suport al canalului pluvial.

Canalul pluvial va fi sapat in stratul de pamant compactat sprijinit de consola zidului. Apa pluviala colectata de acesta sa fie evacuata printr-un sistem ce va traversa zidul prin partea inferioara, printr-un tub de beton. De acolo, apa va fi deversata printr-o zona consolidata, in raul Zapodie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *