Infrangerile recente reprezinta o lovitura dura, dar nu decisiva, pentru Statul Islamic

Gruparea jihadista Statul Islamic (SI) a suferit o serie de infrangeri importante in ultimele luni in Siria si in Irak, cea mai recenta fiind la Ramadi, dar aceasta organizatie jihadista este inca departe de a fi invinsa, estimeaza experti citati de AFP.

Statul Islamic preluase in luna mai controlul asupra orasului Ramadi, capitala vastei provincii sunite Al-Anbar, in vestul Irakului, provocand o infrangere usturatoare armatei irakiene. Jihadistii mai cucerisera Palmira, cunoscutul oras antic din desertul sirian, probandu-si capacitatea de a-si extinde ‘califatul’ autoproclamat intre Irak si Siria.

Dar in ultima vreme jihadistii au cedat teren. In Irak, ei au pierdut orasele Baiji, Sinjar si, duminica, Ramadi. Iar in Siria, Statul Islamic a pierdut la sfarsitul lui decembrie controlul asupra barajului de la Tishrin (nord) in fata coalitiei militare arabo-kurde, care l-a privat astfel de o sursa de venituri strategica.

‘Pentru SI, care se autoproclama stat, este important sa controleze centrele oraselor si infrastructuri-cheie, dar recentele infrangeri afecteaza credibilitatea afirmatiilor sale’ cum ca ar fi un stat, estimeaza Firas Abi Ali, analist al IHS Jane’s, institut specializat in probleme de aparare cu sediul la Londra.

Insa recucerirea orasului Ramadi de catre fortele irakiene este mai ales o victorie simbolica, tempereaza expertii euforia invingatorilor, chiar daca ea a fost realizata doar de fortele federale, fara implicarea militiilor siite, care jucasera pana in prezent un rol central in razboiul impotriva SI.

‘SI este in continuare capabil sa lanseze atacuri in intregul Irak si in lipsa Ramadi, un oras mai important pentru fortele de securitate irakiene decat pentru SI’, estimeaza Patrick Martin, analist al Institute for the Study of War cu sediul la Washington.

Jihadistii au reusit sa evacueze un mare numar de vehicule si arme inaintea bataliei de la Ramadi, a declarat pentru AFP un inalt responsabil militar irakian.

Castigarea bataliilor, chiar daca ele sunt de interes strategic minor, ramane totusi importanta pentru moralul trupelor care lupta impotriva SI, subliniaza Patrick Skinner de la cabinetul de consultanta Soufan Group, specializat in informatii. Potrivit lui, ultimul mesaj audio al sefului autoproclamat al SI, Abu Bakr al-Baghdadi, difuzat saptamana trecuta, era ‘mai putin triumfator’ decat precedentele.

Aceeasi constatare o face Abi Ali, care vede in amenintarile proferate impotriva Israelului un ‘semn ca Statul Islamic este in criza’. ‘Popularitatea retoricii antisioniste in regiune ii determina pe dictatori sa creada ca ea este o garantie a sustinerii multimilor. Ei o utilizeaza pentru a deturna atentia populatiei de la alte probleme’, sustine el.

Coalitia antijihadista condusa de Washington a anuntat marti ca bombardamentele sale aeriene au ucis in decembrie vreo duzina de membri ai SI prezentati ca importanti, intre care un francez care ar fi avut legatura directa cu instigatorul atentatelor sangeroase de la Paris.

Dincolo de contabilizarea punctelor castigate sau pierdute de fiecare dintre parti, numerosi experti analizeaza noua ecuatie militara care a dus la recentele victorii impotriva SI.

La Sinjar, factiuni rivale kurde, sustinute de coalitia internationala anti-SI, condusa de SUA, care a bombardat zona, i-au alungat pe jihadisti din oras. In nordul Siriei, tot combatantii kurzi au fost varful de lance al luptei impotriva SI. Iar la Ramadi, fortele federale irakiene au operat cu sprijinul aerian al coalitiei, fara ajutorul grupurilor paramilitare siite.

‘Refacerea capacitatii fortelor irakiene este foarte importanta si ar putea deveni un model pentru ofensivele din viitor’, subliniaza Abi Ali.

‘Recucerirea metodica a orasului Ramadi, cu sustinerea oferita din aer de catre coalitia internationala si care a limitat operatiunile SI in zonele urbane, si-a probat eficienta. O metoda care ar putea fi utilizata din nou la Fallujah’, bastion jihadist situat intre Ramadi si Bagdad, opineaza Skinner.

Primul ministru Haider Al-Abadi s-a angajat luni sa-si elibereze tara de SI in 2016. El a promis ca ‘lovitura fatala’ pentru jihadisti va fi eliberarea orasului Mosul (nord), aflat sub controlul jihadistilor din iunie 2014, fara sa precizeze daca al doilea oras irakian ca marime va fi viitorul obiectiv al fortelor irakiene. Potrivit lui Abi Ali, fortele kurde siriene vor intalni mai multe dificultati in inaintarea lor spre Raqa, ‘capitala’ de facto a jihadistilor in Siria.

Daca infrangerile se inmultesc in Siria si in Irak, SI ar putea gasi in Libia un teren de repliere. Grupul controleaza deja orasul libian Sirt, situat la 450 km est de Tripoli. In plus, aminteste Abi Ali, ‘ideologiile jihadului si ale islamului politic au audienta. Este prea devreme pentru a se anunta decesul Statului Islamic’.

1 thoughts on “Infrangerile recente reprezinta o lovitura dura, dar nu decisiva, pentru Statul Islamic

  • 9 iunie 2017 la 20:09
    Permalink

    Iata ca am dat peste asta pagina web despre Infrangerile recente
    reprezinta o lovitura dura, dar nu decisiva, pentru Statul Islamic,
    cautand despre maramu. Acum tre sa recunosc ca faci treaba super.
    iti recomand sa vezi si pagina web http://cazare-maramures.net un site despre maramures.
    Multutmesc frumos

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *