Instanta suprema franceza suspenda interzicerea „burkini”
Consiliul de Stat, cea mai inalta instanta administrativa franceza, a suspendat o masura de interzicere a purtarii burkini, adoptata de conducerea localitatii Villeneuve-Loubet, o localitate din departamentul Alpes-Maritimes (sud-est), relateaza BBC News online. Potrivit instantei, interdictia reprezinta „o incalcare grava si clara a drepturilor fundamentale de deplasare libera, de credinta si libertate individuala”.
Avocati de la doua asociatii pentru apararea drepturilor omului au contestat legalitatea interdictiei la cea mai inalta instanta administrativa a Frantei, argumentand ca incalca libertatile fundamentale si ca primarii respectivi si-au depasit atributiile spunandu-le femeilor ce sa poarte pe plaja. La randul lor, primarii au evocat ingrijorari cu privire la ordinea publica, in urma atacurilor jihadiste comise in Franta.
Aceasta decizie a Consiliului de Stat ar putea reprezenta un precedent pentru alte aproape 30 de localitati care au introdus aceasta masura. Instanta urmeaza sa anunte ulterior o decizie finala asupra legalitatii interdictilor. Un avocat a declarat ca persoanele care au fost amendate vor putea sa solicite returnarea amenzii platite.
Interzicerea burkini a suscitat dezbateri aprinse in societatea franceza si chiar in toata lumea. Sondajele de opinie indica faptul ca cei mai multi francezi sunt in favoarea acestor masuri, dar pe de alta parte, musulmanii acuza ca sunt vizati in mod incorect.
Insa primarul din Sisco, o comuna in nordul Corsicai, a declarat vineri ca nu va retrage interzicerea purtarii burkini, in pofida hotararii celei mai inainte instante administrative franceze. Ange-Pierre Vivoni a interzis purtarea burkini in urma unei incaierari, pe 13 august, pe o plaja din localitatea sa. „Aici tensiunile sunt foarte, foarte puternice si nu voi retrage“ hotararea antiburkini, a declarat el pentru BFMTV.
Interzicerea burkini (joc de cuvinte intre burqa, imbracaminte islamica pentru femei, si bikini) pe plajele mai multor localitati din Franta a provocat un val de indignare in intreaga lume, exprimata fie prin critici, fie prin proteste, fie prin mesaje ironice.
Veste a fost primita cu entuziasm de persoanele care considerau nedreapta interdictia, inclusiv creatorul costumului burkini Aheda Zanetti, o femeie musulmana libaneza care a emigrat in Australia. Aceasta a declarat ca ”burkini a facut adevarate minuni pentru fetele si femeile musulmane, oferindu-le increderea de a putea fi active”.