Irlanda si Romania au cea mai mica pondere a taxelor in PIB din UE

Cand vorbim de pondere a taxelor in Produsul Intern Brut (PIB), ne referim la suma taxelor si contributiilor sociale ca procent din PIB. Aceasta era de 40% in Uniunea Europeana (UE) in 2015. In randul statelor membre cu cele mai scazute ponderi sunt Irlanda (24,4%) si Romania (28%).

La polul opus se afla Franta si Danemarca, conform datelor publicate vineri de Oficiul european de statistica (Eurostat). In cazul lor aceasta pondere a taxelor in PIB era de 47,9% respectiv 47,6%.

In 2015, comparativ cu 2014, respectiva pondere a taxelor in PIB la nivelul UE a ramas neschimbata la 40%. In acelasi timp, in Romania ea a crescut usor (de la 27,5% pana la 28%). In majoritatea statelor membre ponderea taxelor in PIB a crescut. Cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Lituania (de la 27,9% in 2014 pana la 29,4% in 2015) si Estonia (de la 32,8% pana la 34,1%). Prin contrast, scaderi au fost inregistrate in opt state membre. Scaderile au avut loc in principal in Irlanda (de la 29,9% in 2014 pana la 24,4% in 2015) si Danemarca (de la 50,3% pana la 47,6%).

Datele Eurostat mai arata ca, in 2015, taxele pentru productie si importuri au reprezentat cea mai mare parte din veniturile din taxe in UE. Ele au fost responsabile pentru 13,6% din PIB. Au fost urmate indeaproape de contributiile sociale nete 13,2% si taxele pe venit si avutie 13,0%. Ordinea este similara in Romania. La noi taxele pentru productie si importuri au reprezentat cea mai mare parte din veniturile din taxe, fiind responsabile pentru 13,4% din PIB. Urmeaza contributiile sociale nete 8,1% si taxele pe venit si avutie 6,6%.

Faptul ca Romania, alaturi de Irlanda, are cea mai mica pondere a taxelor in Produsul Intern Brut din intreaga Uniune Europeana nu este neaparat un lucru bun. Productia este si ea slab reprezentata. O pondere mare in PIB-ul nostru o are consumul.

Eurostat este oficiul de statistica al Uniunii Europene, situat in Luxemburg. Misiunea sa este de a oferi date statistice de inalta calitate pentru Europa. In indeplinirea misiunii sale, Eurostat promoveaza mai multe valori. Acestea sunt: respect si incredere, protejarea excelentei, promovarea inovatiei,  orientarea inspre servicii, independenta profesionala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *