Jocul dublu al Rusiei in Ucraina

Rusia nu intentioneaza sa recunoasca independenta regiunilor separatiste din sud-est de Ucraina, Donetk si Lugansk pentru a nu oferi Occidentului pretextul de a inceta presiunile asupra Ucrainei, dar va sustine in continuare aceste zone proruse, a declarat marti pentru presa ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

O eventuala decizie a Rusiei de a recunoaste independenta regiunilor Donetk si Lugansk ar fi „contraproductiva” pentru ca ar oferi Occidentului pretextul de a inceta presiunile asupra Kievului privind implementarea Acordului Minsk, a declarat Serghei Lavrov intr-un interviu acordat site-ului de stiri Komsomolskaia Pravda.

„Sunt convins ca o recunoastere a suveranitatii ar fi contraproductiva”, a spus Lavrov, explicand ca este foarte important ca Acordul de la Minsk, privind incetarea ostilitatilor in estul Ucrainei, sa fie aplicat, aspect cu privire la care partea ucraineana este reticenta.

Cu toate acestea, Rusia nu va abandona si nu va uita de regiunile din sud-estul Ucrainei, a dat asigurari seful diplomatiei ruse.

„Nu renuntam la sud-estul Ucrainei si nu uitam de aceste zone; le sustinem foarte activ, nu doar politic. Este vorba si de asistenta umanitara si de rezolvarea actualelor probleme economice”, a spus Lavrov, potrivit site-ului agentiei Tass.

Confruntarile separatiste din estul Ucrainei, izbucnite in martie 2014, s-au soldat, potrivit estimarilor ONU, cu cel putin 9.000 de morti, in principal din randul civililor.

Conflictul armat din estul Ucrainei, regiunea Donbass – Bazinul Donului – reprezinta operatiunile militare ce au loc pe teritoriile regiunilor Donetk și Luhansk ale Ucrainei, care au inceput in aprilie 2014 si continua moderat si in prezent.

Desi NATO si Uniunea Europeana invinuiesc Rusia de implicare in conflict, guvernarea rusa neaga orice implicatie, declarand ca Rusia nu lupta pentru nici o tabara. Rusia a impus, de altfel, rebelilor din Novorusia doua armistitii dezastruoase semnate la Minsk, tocmai pe cand fortele populare erau pe cale sa provoace pierderi masive armatei din Ucraina incercuite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *