Judecatorul Sergiu-Leon Rus despre dezincriminarea abuzului in serviciu
Judecatorul Sergiu-Leon Rus, de la Curtea de Apel Cluj, arata intr-o postare pe blogul personal si pe pagina sa de Facebook, ambele intitulate “Judecator dr. Sergiu-Leon Rus”, că din Proiectul Ordonantei de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala ar trebui eliminate modificarile preconizate in privinta art. 297 si 298 din Codul penal, prin care se realizeaza o dezincriminare masiva a infractiunilor de abuz in serviciu si neglijenta in serviciu.
Judecatorul Sergiu-Leon Rus considera ca dezincriminarea propusa va constitui o incurajare deschisa adresata functionarilor de a nesocoti si incalca legea si drepturile particularilor, fara a risca nimic si fara a raspunde efectiv. El sustine ca dezincriminarea abuzului in serviciu instaureaza dictatura faradelegii.
Reamintim ca prin proiect se propune ca infractiunea de “abuz in serviciu” sa nu existe decat in situatiile in care se produce o paguba mai mare de 200.000 de lei. Guvernul initiator justifica necesitatea adoptarii modificarii prin Decizia nr. 405/2016 prin care instanta de contencios constitutional a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constat ca dispozitiile art. 297 alin. 1 din Codul penal sunt constitutionale in masura in care prin sintagma „indeplineste in mod defectuos” din cuprinsul acestora se intelege „indeplineste prin incalcarea legii”.
Judecatorul clujean observa ca in aceeasi decizie Curtea Constitutionala a mai considerat neindeplinirea ori indeplinirea defectuoasa a unui act trebuie analizata numai prin raportare la atributii de serviciu reglementate expres prin legislatia primara, deoarece adoptarea unor acte de reglementare secundara care vin sa detalieze legislatia primara se realizeaza doar in limitele si potrivit normelor care le ordona. Aceasta corectie importanta impusa de Curte nu a fost mentionata in proiectul de modificare, a carui singura tinta pare a fi fost dezincriminare partiala a infractiunii de abuz in serviciu, prin plafonarea – extrem de inalta – a punctului de inceput al raspunderii penale.
Judecatorul Sergiu-Leon Rus arata ca modificarea preconizata are in justitie doua consecinte fundamentale, negative, periculoase:
– pe de o parte, contrar a ceea ce se afirma ca deziderat in aceasta perioada, ingradeste pana la eliminare raspunderea judecatorilor si procurorilor;
– pe de alta parte, expune judecatorii abuzurilor de functie la care pot recurge conducatorii instantelor si organele care gestioneaza cariera judecatorilor; este complet eliminata raspunderea penala a decidentilor abuzivi pentru ca manifestarile abuzurilor acestora nu au, de regula si in sfera la care ne referim, o componenta patrimoniala.
Masura preconizata este considerata profund daunatoare si pentru mediul de afaceri si pentru populatie, care vor suferi de pe urma incurajarii abuzului functionarilor administrativi in contra dispozitiilor legale. Intreaga administratie functioneaza in baza principiului legalitatii, astfel incat orice nerespectare a legii atrage anularea actelor administratiei si raspunderea civila si penala a functionarului vinovat, reguli care trebuie sa se mentina integral si pentru viitor.
respect, domnule judecator Rus. poate explicati asta si colegei Garbovan
Sa trecem la realitate.Modificarea il albeste pe corupt.