Judecatorul Sergiu-Leon Rus despre Dragomiresti
Judecatorul clujean Sergiu-Leon Rus, presedintele „Asociatiei Judecatorilor din Romania”, atrage atentia printr-un comunicat de presa asupra gravelor disfunctionalitati din sistemul judiciar care au generat realul pericol (cu o probabilitate extrem de inalta de realizare) ca o instanta din raza Curtii de Apel Cluj, Judecatoria Dragomiresti, sa ramana foarte curand fara nici un judecator.
In prezent, in cadrul acestei instante functioneaza un judecator definitiv si un judecator stagiar, in sine o combinatie numerica total insuficienta pentru functionarea unei instante, inadecvare vizibila cu atat mai mult acum cand ambii judecatori sunt pe cale sa paraseasca instanta in favoarea altor judecatorii.
Cum a fost posibila ajungerea intr-o atare situatie grava si care sa fi fost cauzele care au condus la aceasta punere sub semnul intrebarii a insesi subzistentei actului de justitie intr-o instanta oficial inca in stare de functionare? Judecatorul Sergiu Leon Rus considera ca situatia de acum este doar un exemplu graitor al modului de lucru caracterizat prin lipsa unei viziuni in politica de personal si in finantarea acesteia din partea Ministerului Justitiei, care nu utilizeaza indicatori de ansamblu si criterii care sa permita o alocare optima a resurselor, ceea ce a dus si duce necontenit la descompletarea judecatoriilor pentru ingrosarea schemelor curtilor de apel – majorate continuu in ultima vreme -, adevaratele receptoare de bunastare bugetara si beneficiare ale unui model ambiguu de repartizare a unor resurse finite. Pentru fiecare curte de apel cu numar suficient de judecatori si cu sediu impozant exista o multitudine de judecatorii subfinantate, fara sedii sau cu sedii aflate intr-o stare deplorabila, fara o acoperire satfisfacatoare a necesitatilor materiale si de personal. Bineinteles, instantele superioare au o putere de negociere mult mai mare, care lipseste instantelor de prim grad mai ales cand acestea functioneaza in localitati mici, cum este Dragomirestiul; instantele mari si puternice consuma peste medie tocmai pentru ca exista instante mici care nu ajung niciodata la nivelul mediu. Desi per ansamblu sumele alocate de buget justitiei nu sunt lipsite de importanta, avand in vedere ca sunt favorizate instantele resedintelor de judet si instantele de grad inalt, respectiv curtile de apel, aceste sume ajung in mica masura acolo unde este cea mai mare nevoie.
In afara acestui context general, Sergiu Leon Rus arata ca problema acuta a instantei maramuresene poate fi pusa si pe seama unei intensitati locale fara egal care propaga cu forta sporita acest curent de secatuire a instantelor de la baza si de la marginea piramidei, instante care, de fapt, fac in multe materii partea cea mai consistenta si mai importanta a actului de justitie. Curtea de Apel Cluj nu numai ca si-a marit veritiginos numarul de judecatori (pe fondul unei scaderi constante a numarului de dosare), dar conducerea instantei a propus – si obtinut?! – o rearondare teritoriala inspre instantele provinciale din judetul Cluj, fara sa insoteasca acest fenomen cu o repartajare de anvergura a efectivelor de judecatori. Astfel, Sergiu Leon Rus spune ca Judecatoriei Huedin i s-a arondat suplimentar de curand comuna Gilau, una dintre cele mai mari, fara o suplimentare pe masura a numarului de judecatori. Cazul Dragomiresti nu este decat un exemplu, nefericit si extrem, al acestei mentalitati de carpeli din mers, de aplicare de petice la nesfarsit, de perpetua improvizare, de lipsa a unei abordari sistemice si al irezistibilei si nepedepsibilei tentatii de a utiliza resursele intregului mai degraba pentru centru, decat pentru periferie.