Judetul Cluj va fi Smart Territory pe bani europeni

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, a semnat contractul de finantare al proiectului european Judetul Cluj – Smart Territory, prin care se urmareste introducerea unor sisteme informatice dedicate atat imbunatatirii procesului de fundamentare, cat si a facilitarii accesului cetatenilor la servicii administrative online.

Judetul Cluj – Smart Territory introduce trei solutii informatice inovatoare care nu au mai fost implementate efectiv pana acum la noi in tara.

Intr-o prima etapa, in vederea reducerii birocratiei, va fi implementat Ghiseul Unic. Orice cetatean se va putea prezenta in vederea depunerii si ridicarii documentatiilor urbanistice, fara sa fie nevoit a se deplasa fizic la celelalte institutii. Acest ghiseu unic este si o platforma electronica care asigura posibilitatea incarcarii si transmiterii online a documentelor necesare. Implementarea acestui sistem informatic va contribui la reducerea substantiala a timpului de obtinere a documentatiilor. Se obtine si urgentarea procesului si cresterea transparentei. Totodata, cetatenii au posibilitatea unei monitorizari, in timp real, a cererilor depuse.

O alta aplicatie de implementat o reprezinta Atlasul Teritorial. Este un sistem informatic integrat care ajuta decidentii care implementeaza politici publice in domeniul dezvoltarii teritoriale judetene. Se vor putea astfel analiza si urmari in timp si spatiu o serie de indicatori din domeniile de interes. In plus, Atlasul Teritorial va reuni bazele de date disponibile ale diverselor institutii publice din judet. Atlasul asigura un acces interactiv si permanent la informatii actualizate necesare planificarii strategice a judetului.

Se doreste si implementarea unei solutii electronice de gestionare a documentelor create in cadrul institutiei, adica digitalizarea arhivei. Se urmareste simplificarea administrarii documentelor, respectiv scanarea si retro-digitalizarea arhivei. Operatiunea este indispensabila in contextul activitatii tot mai complexe desfasurate de Consiliul Judetean.

Declaratia presedintelui

Alin Tise: „Obtinerea statutului de judet smart territory reprezinta unul dintre telurile importante ale Consiliului Judetean, in contextul in care proiectele implementate si efectul lor asupra dezvoltarii acestui judet sunt tot mai interconectate cu feedback-ul pe care il avem de la cetateni, inclusiv de la cei din mediul online. Implementarea acestui proiect inovator constituie un pas extrem de important in vederea cresterii calitatii managementului si a optimizarii serviciilor oferite tuturor celor care interactioneaza, intr-un fel sau altul, cu noi.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *