Kim Jong Un si-a incheiat vizita de stat in Rusia

Liderul nord-coreean Kim Jong Un si-a exprimat sincerele multumiri presedintelui rus Vladimir Putin. Mesajul a fost transmis in timpul calatoriei sale de intoarcere dupa aproape o saptamana in Rusia.

Centrata pe aparare, deplasarea numarului unu nord-coreean in Extremul Orient rus, care s-a incheiat duminica, a scos la iveala potentiale legaturi militare intre cele doua tari. Kim Jong Un a trecut in revista o serie de echipamente precum rachete spatiale sau submarine rusesti. Cei doi lideri au mers atat de departe incat si-au oferit simbolic reciproc o pusca.

Calatoria a reinviat de asemenea temerile occidentale ca aceasta tara ar putea furniza Moscovei arme pentru contra Ucrainei.

La finalul acestei vizite, care a inceput marti, Kim si-a prezentat sincerele multumiri presedintelui Putin si liderilor rusi pentru atentia deosebita si ospitalitatea lor cordiala. El a urat prosperitate Rusiei si bunastare poporului ei, a transmis agentia nord-coreeana KCNA.

Calatoria a fost marcata de intalnirea cu presedintele rus Vladimir Putin miercuri la cosmodromul Vostocinii. Acesta se afla la aproape 8.000 de kilometri est de Moscova.

Vizita lui Kim Jong Un aduce beneficii reciproce

Vizita lui Kim in Rusia va straluci mult timp in istorie, potrivit KCNA. Totodata, va consolida in continuare unitatea militanta a celor doua tari si va deschide un nou capitol in relatiile bilaterale. Kremlinul transmite ca nici un acord nu a fost semnat in aceasta saptamana.

Vladimir Putin a acceptat invitatia lui Kim de a vizita Coreea de Nord si a vorbit despre ajutor in fabricarea satelitilor. Ajutorul rus vine dupa esecul a doua incercari recente ale Phenianului.

Inainte de a parasi duminica Vladivostokul, liderul nord-coreean a primit cadou de la guvernatorul regional. Acesta consta in cinci drone explozive, o drona de recunoastere si o vesta antiglont. La bordul trenului sau blindat, Kim este in drum spre casa.

Moscova si Phenianul, aliati istorici, sunt ambele sub sanctiuni vestice. Moscova pentru razboiul din Ucraina, Phenianul pentru teste de arme nucleare.

Occidentalii suspecteaza Moscova ca vrea sa cumpere arme de la Phenian pentru conflictul din Ucraina. Coreea de Nord este, la randul ei, suspectata ca doreste sa achizitioneze tehnologii rusesti. Acestea i-ar folosi pentru programele sale de satelit, nuclear si balistic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *