Klaus Iohannis a fost ieri in Cluj-Napoca
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a avertizat, ieri, la Cluj-Napoca ca mesajele populiste, xenofobe sau radicale au prins teren in multe parti din Europa, precizand ca, cu cat aceste voci vor avea castig de cauza cu atat creste riscul unei Uniuni mai fragile.
Klaus Iohannis a declarat in cadrul dezbaterii „Uniunea Europeana intre dezintegrare si reformare. Contributia Romaniei la consolidarea constructiei europene”, organizata de Grupul de Reflectie si Analiza Internationala CITADEL, ca sunt riscuri ca diferentele si liniile de separatie sa se adanceasca in Europa, ceea ce in opinia sefului statului, va face ca Uniunea sa nu mai fie un actor credibil nici pentru cetatenii sai, nici in raport cu vecinii sai si nici in competitia globala. „Pe agenda Uniunii Europene se afla astazi mai multe probleme decat in oricare alt moment din existenta sa. Toate aceste probleme sunt complexe si cer raspunsuri pe masura: fenomenul migratiei, Brexit-ul, problemele din zona euro, populismul, situatia de securitate – si interna, si externa – si reaparitia sau accentuarea, pe acest fond, a unor tendinte centrifuge sau clivaje in cadrul Uniunii, intre Est si Vest, intre Nord si Sud.
Suntem in fata unor provocari cruciale privind viitorul proiectului european. Referendumul din Marea Britanie, din iunie, a generat un moment fara precedent in istoria Uniunii, in care un stat membru decide sa paraseasca Uniunea, ceea ce a adaugat incertitudine la acest tablou deja complicat.
Totusi, nu trebuie sa privim Brexit-ul ca pe un declansator al dezintegrarii Uniunii. Este o provocare importanta, dar o vom depasi daca ramanem uniti si angajati sa recastigam increderea cetatenilor din tarile noastre. Este adevarat ca sunt riscuri ca diferentele si liniile de separatie sa se adanceasca in Europa. Am vazut, din pacate, ca mesajele populiste, xenofobe sau radicale au prins teren, in multe parti din Europa si, cum am vazut recent, nu numai in Europa. Cu cat aceste voci vor avea castig de cauza, cu atat creste riscul unei Uniuni mai fragile, divizate si traversate de linii de demarcatie artificiale, cu zone mai bine integrate politic, economic, securitar si zone periferice.
O astfel de Uniune nu poate fi un actor credibil nici pentru cetatenii sai, nici in raport cu vecinii sai si nici in competitia globala„, a spus presedintele Romaniei. In opinia lui Klaus Iohannis, se impune o redefinire a proiectului european, mentionand ca obiectivul care ghideaza Romania in acest proces ar trebui sa fie al unei Uniuni mai pragmatice si coerente, mai flexibile si care isi respecta principiile si valorile fundamentale.
Iohannis este de parere ca Romania are oportunitatea si resursele de a se situa in centrul dezbaterii europene si de a contribui activ la revigorarea proiectului european.
„Pozitionarea noastra este limpede – sustinem consolidarea proiectului european si dorim sa fim parte a nucleului de integrare al Uniunii. Pentru noi, continuarea integrarii la nivelul Uniunii Europene ramane un obiectiv strategic, strans legat de dezvoltarea noastra pe termen lung. Suntem convinsi ca proiectul european poate progresa daca vom sustine prioritatile strategice ale Uniunii. Acestea sunt, in viziunea Romaniei, securitatea interna si externa a Uniunii Europene, cresterea economica, crearea de locuri de munca, in special pentru tineri, si consolidarea Pietei Interne a Uniunii. Nu vrem pasi inapoi de la ceea ce am realizat deja si de la acele politici care asigura fundamentul Uniunii.
Din contra, vom continua sa sustinem respectarea celor patru libertati fundamentale, mai ales in contextul Brexit, aderarea Romaniei la Spatiul Schengen si la Zona Euro. De asemenea, vom sustine continuarea politicii de extindere, ca si implicarea activa in punerea in aplicare a politicii de vecinatate a Uniunii”, a spus presedintele Romaniei, adaugand ca ambitia sa este sa gaseasca pentru Romania cele mai bune solutii.
Klaus Iohannis a mai spus ca pentru Romania detinerea in 2019 a presedintiei Consiliului Uniunii Europene reprezinta o oportunitate extrem de importanta, pentru care „trebuie sa ne pregatim cat mai bine”.