Laborator de informatica cu dotari unice in tara, inaugurat la Liceul pentru Deficienti de Vedere

Liceul Special pentru Deficienti de Vedere, institutie de invatamant special aflata in subordinea Consiliului Judetean Cluj, a inaugurat luni, 4 iunie a.c., noul laboratorul de informatica cu dotari tehnologice unice la nivel national.

Prin materializarea acestui proiect si inaugurarea laboratorului care gazduiește o tehnologie de ultima generatie, Liceul pentru Deficienti de Vedere dovedeste, inca o data, ca se ridica la rangul de Scoala Europena. Accesul la astfel de facilitati va avea un impact pozitiv semnificativ asupra tinerilor, conducand la imbunatatirea calitatii vietii acestora din toate punctele de vedere. Felicit pe aceasta cale Rotary Club pentru sprijinirea acestui proiect si implicarea de care a dat dovada”, a declarat Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.

Laboratorul este dotat cu calculatoare, aparatura multimedia si tehnologie de acces de ultima generatie, prin care se urmareste facilitarea accesului copiilor si tinerilor cu deficiente de vedere la informatie, la o viata independenta si, ulterior, la intrarea pe piata muncii. Cu alte cuvinte, se doreste crearea conditiilor optime necesare integrarii tinerilor cu cerinte speciale in societate.

Calculatoarele performante sunt dotate cu monitoare mari, tastaturi cu caractere marite si software specializat care citeste informatia de pe ecran prin intermediul unei voci sintetice, elevii beneficiind si de o aparatura specializata in producerea materialelor Braille. Acest tip de scriere este un element cheie in procesul de educatie al elevilor cu deficiente de vedere. In acest sens, o imprimanta speciala permite conversia si tiparirea automata a documentelor in Braille precum si imprimarea imaginilor grafice tactile. Mai mult, doua afisaje electronice performante pot fi utilizate pentru conversia automata a textului de pe ecranul calculatorului sau al telefonului mobil in scriere Braille.

Laboratorul a fost modernizat ca rezultat al unui proiect in valoare de peste 35.000 de euro, finantat integral de catre Clubul Rotary Cluj-Napoca iar de aceasta infrastructura vor beneficia cei peste 200 de elevi ai institutiei de invatamant clujene, de varste diferite, de la ciclul primar, la cel liceal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *