Lacul de la Gilau este acoperit de gheata

In urma gerului, pe cursurile de apa din judetul Cluj s-au format poduri de gheata. Hidrologii avertizeaza ca traversarea ori practicarea sporturilor pe apa inghetata si pescuitul la copca pot fi foarte riscante.

Ca urmare a temperaturilor scazute din ultima perioada, pe majoritatea cursurilor de apa din judetul Cluj s-au format poduri de gheata. De asemenea, este inghetata aproximativ 75% din suprafata luciului de apa a lacului de acumulare Gilau.

La nivelul Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa (ABA Somes-Tisa), care cuprinde judetele Cluj, Maramures, Satu Mare, Bistrita-Nasaud si Salaj, sunt monitorizate cursurile de apa si lacurile de acumulare, pentru a se asigura fara intreruperi volumele de apa necesare alimentarii populatiei.

Specialistii actioneaza conform programelor de exploatare pe timp friguros in scopul intretinerii in cele mai bune conditii a lucrarilor hidrotehnice aflate in administrare. Astfel, sunt monitorizate permanent lucrarile cu rol de aparare impotriva inundatiilor, precum si instalatiile electrice si hidraulice de la barajele din administrare.

Toate cele 6 acumulari pemanente, aflate in administrarea ABA Somes-Tisa (lacul Gilau – judetul Cluj, lacul Stramtori-Firiza – judetul Maramures, lacul Colibita – judetul Bistrita-Nasaud, lacurile Varsolt si Salatig – judetul Salaj si lacul Calinesti-Oas – judetul Satu Mare) sunt exploatate in conformitate cu Programul de lucru pe timp friguros si nu au fost semnalate probleme de intretinere a echipamentelor.

ABA Somes-Tisa recomanda populatiei sa evite traversarea pe poduri de gheata a cursurilor de apa sau a lacurilor de acumulare, dar si practicarea sporturilor pe apa inghetata si a pescuitului la copca.

Iata situatia fenomenelor de inghet, ieri seara, pe cursurile de apa din judetul Cluj transmisa de Administratia Bazinala de Apa Somes-Tisa: Somes  DEJ  GM (gheata la maluri); Somesul Cald  SMIDA  PG (pod de gheata compact); Somesul Mic  SALATIU  PG+zapor aval; Belis  POIANA HOREA  PG; Somesul  Rece  SOMESU RECE   PG; Racatau  RACATAU  PG; Capus  CAPUSU MARE  PG; Nadas  AGHIRESU  PGI (pod de gheata intrerupt); Nadas  RADAIA  PG; Borsa  BORSA  GM; Gadalin  BONTIDA  PG; Lonea  LUNA DE JOS  PG; Fizes  MINTIU GHERLII  PG; Olpret  MAIA  PG; Salatruc  CASEIU  PGO (pod de gheata cu ochiuri).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *