Lucian Bute depistat pozitiv

Lovitura grea pentru Lucian Bute, dupa ce Comisia de Box si Lupte din DC a notificat WBC ca pugilistul roman a fost depistat pozitiv pentru ostarina, substanta interzisa, se arata intr-un comunicat al forului mondial. WBC nu a luat inca o decizie in privinta lui Bute si se astepta probabil si testarea probei B. „Sunt surprins si dezamagit”, a reactionat sportivul intr-o postare pe Facebook, sustinand ca asteapta un nou test. „Nu am folosit niciodata substante interzise si sunt convins ca se va face lumina in acest dosar”, precizeaza el.

Lucian Bute s-a luptat cu Badou Jack pentru titlul mondial WBC pe 30 aprilie 2016, meci incheiat la egalitate. Conform WBC, Bute a efectuat testul antidoping dupa meciul disputat la Washington, iar in probele recoltate s-au gasit urme de „ostarina”, o substanta interzisa.

Ostarina este un modulator selectiv al receptorilor androgenici (SARM) ce poate fi folost de sportivi in timpul antrenamentelor si pentru cresterea formei si a rezistentei fizice, cu efecte similare steroizilor anabolizanti.

Substantele de tip SARM au fost interzise ca atare de Agentia Mondiala Antidoping (WADA) in ianuarie 2008.

„Comisia de Box si Lupte din DC va urma propriile regulamente antidoping si se va consulta cu WBC si programul „Clean Boxing”. Mai multe informatii vor fi date publicitatii in zilele urmatoare”, se arata in comunicatul WBC. Conform ESPN, echipa lui Bute a refuzat sa comenteze in vreun fel comunicatul WBC.

In varsta de 36 de ani, Lucian Bute a disputat 36 de meciuri la profesionisti, inregistrand 32 de victorii (25 prin KO), trei infrangeri si o remiza (in ultimul meci, cu Badou Jack, care a pastrat centura WBC si care a contestat vehement decizia). Bute a fost invins de Carl Froch in mai 2012, intr-un meci celebru disputat la Nottingham, in Anglia.

Si alti sportivi au fost depistati pozitiv pentru ostarina. In iunie 2013, ciclistul Nikita Novikov a fost suspendat provizoriu dupa o posibila incalcare a regulior antidoping, fiind depistat pozitiv pentru ostarina.

In iunie 2015 atleta Chaltu Beji, castigatoare a medaliei de aur la 3.000 obstacole la Jocurile Europene de la Baku a fost depistata pozitiva pentru ostarina, in urma testelor efectuate dupa cursa.

In februarie 2016, luptatorul UFC Tim Means ar fi trebuit sa il infrunte in ring pe Donald Cerrone, insa a fost retras inainte de meci dupa ce a picat un test antidoping efectuat de USADA, fiin depistat pozitiv pentru ostarina.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *