Majorarea salariilor in Educatie si Sanatate este constitutionala

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca majorarea salariilor din Educatie si Sanatate este constitutionala. Anuntul a fost facut de catre presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei, Valer Dorneanu.

Legea analizata prevede majorarea salariilor in educatie si sanatate in medie cu 15% si ar trebui aplicata de anul viitor.

Premierul Dacian Ciolos a anuntat pe 8 noiembrie ca Guvernul contesta la Curtea Constitutionala legea prin care se fac majorari de salarii in sanatate si educatie.

Ciolos a acuzat ca modificarile aduse OUG 20 in Parlament s-au facut intr-o abordare populista, electorala a politicii salariale, fara o analiza si fara o dezbatere solida, care risca din nou sa puna orice guvern va veni in imposibilitatea de a adopta o lege a salarizarii unitare, care sa rezolve problema inechitatilor din sistemul public.

Curtea a analizat in sedinta de ieri obiectia de neconstitutionalitate a Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 20/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative, sesizare formulata de Guvernul Romaniei si de un numar de 65 deputati apartinand Grupului Parlamentar al Partidului National Liberal.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a respins, ca neintemeiata, obiectia de neconstitutionalitate formulata si a constatat ca dispozitiile Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.20/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in annul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative sunt constitutionale in raport de criticile formulate.

Aceasta decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, care este obligat sa promulge legea. Argumentele retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *