Marea sahista Judit Polgar a fost la Cluj
Clujenii prezenti duminica la Colegiul Unitarian din Cluj, in cadrul Zilelor Culturale Maghiare 2016 (14 -21 august) au avut ocazia sa afle de la cea mai buna sahista all-time experienta unica de a-l fi invins pe cel care a dominat sahul mondial circa 20 de ani. Sahista a povestit la Cluj cum a reusit sa ii dea frisoane si sa il invinga pe Gari Kasparov, considerat de multi drept „cel mai mare sahist all-time”.
Polgar Judit este unanim considerata cea mai buna sahista all-time, fiind prima si singura femeie in Top 10 mondial – locul 8 in 2005, singura care a depasit 2.700 de puncte in clasamentele internationale. Ea are in palmares victorii in fata a 11 campioni mondiali in sah rapid sau clasic, inclusiv in fata actualului campion, Magnus Carlsen, un fenomen al sahului mondial. Anatoly Karpov, Boris Spassky si Vladimir Kramnik sunt alte cateva dintre „victimele” de la masa de sah ale lui Judit. In 2014 s-a retras din competitii, iar din 2015 Polgar Judit este capitan nejucator al echipei nationale de sah masculin a Ungariei, care a urcat pe podium la ultima editie a Europenelor.
„L-am vazut pe Kasparov cum se agita pe scaun, se fataie, isi sprijina capul cu mana, gesturi specifice pe care le facea cand se afla in dificultate. I-am facut viata dificila, simteam ca am sanse si am reusit sa il suprind, ceea ce iti da un sentiment foarte placut”. Asa suna descrierea pe care o face astazi cu vadita satisfactie Polgar Judit, unei partide din 2001, incheiata cu remiza, contra marelui maestru al sahului mondial Gary Kasparov.
Marea maestra, cu o aparitie mignona, care lasa sa transpara mandria propriilor reusite, si-a inceput expozeul cu un vechi clip in care campionul rus isi exprima serioase indoieli cu privire la capacitatea femeilor de a juca de la egal la egal cu barbatii. Marele Kasparov avea sa fie invins el insusi de o femeie.
Crescuta intr-o pedagogie speciala, in sistem home-school, cu accent deosebit pe sah, la fel ca si celelalte doua surori mai mari, Judit Polgar intra in Topul 100 masculin la mai putin de 13 ani, iar la 15 ani a obtinut titlul de „mare maestru /grandmaster”. In 1994, pe cand avea doar 16 ani, Polgar l-a infruntat pe marele Gari Kasparov. In avantaj pe tabla, Kasparov a ridicat o piesa pe care a mutat-o in alt loc decat cel spre care se indrepta initial, iar incidentul este astazi unul larg cunoscut. „Aveam 16 ani si nu am avut puterea de a contesta mutarea, asa cum imi permitea regulamentul. Stiam ca fusese o camera video in zona, dar nu am mers mai departe. Ulterior a aflat de episod Karpov, care a reusit sa faca rost de inregistrarea video, pe care am vazut-o si eu ulterior. Se putea observa ca pentru o fractiune de secunda Kasparov a lasat piesa din mana. Am discutat insa atunci cu prieteni din lumea sahului care au zis ca e imposibil ca sa fi lasat Kasparov piesa, asa ca am considerat ca am facut bine ca nu am reclamat. Nu m-ar fi luat nimeni in seama si mi-as fi ‘ingropat’ parcursul viitor. Cativa ani nu ne-am vorbit, dar apoi ne-am impacat”, a povestit marea maestra la Cluj.
In 2002 Judit Polgar a reusit imposibilul si l-a invins pe Kasparov, intr-un meci al echipei nationale a Rusiei cu selectionata „Restului Lumii”, din care a facut parte si ea. Folosind o tactica utilizata de marele maestru insusi, sahista, care a beneficiat de avantajul albelor, a reusit sa il puna in reala dificultate pe campionul mondial, care a abandonat in final. „Am utilizat o tactica pe care o utiliza Kasparov, care a folosit berlineza in loc de siciliana lui obisnuita. In cele din urma s-a ridicat de la masa si a plecat furtunos”, a relatat Polgar. Victoria ei a reprezentat o premiera mondiala, fiind pentru prima data cand o femeie invingea intr-o competitie campionul mondial in exercitiu. Totusi, marea sahista a marturisit ca partidele cu Kasparov care ii sunt cel mai apropiate de suflet sunt cele din 2011, cand a reusit din nou sa il invinga pe marele campion. „Asa ceva iti amintesti toata viata”.
In ciuda conflictului tacit cauzat de controversa din ’94, Polgar a dezvoltat ulterior o relatie amicala cu Kasparov, iar in anii 2000 si-a petrecut o vacanta alaturi de familia lui. “A fost o incantare stiind ca o sa putem juca si totodata o ocazie sa vad cum se pregateste, ce face in timpul liber omul Kasparov, care degaja o energie foarte mare cand se afla la masa de sah”, a povestit Polgar. Recent, Kasparov a onorat inclusiv prezenta la un turneu de sah pentru copii si tineri oragnizat de Polgar in Ungaria, ca parte a activitatilor de promovare a sahului pe care le deruleaza si in prezent.