Mari probleme economice în China

După ani de expansiune explozivă, creşterea economică în China a ajuns la cel mai scăzut nivel de după anul 2009, iar investitorii cred că ar putea fi chiar mai rău, deoarece autorităţile din Beijing pot măslui cifrele oficiale. Analiştii sunt de părere că adevăratul motiv de îngrijorare financiară în prezent nu este Grecia, ci China, făcând o paralelă cu crahul bursei americane din 1929. Căderea bursei din China ar putea afecta indirect România, prin efectul asupra preţului petrolului şi asupra dolarului american.

Investitorii au temeri că economia Chinei, a doua cea mai mare din lume, va trage în jos şi alte economii importante, inclusiv a SUA. Analiştii spun că acesta ar fi un lucru înfricoşător, având în vedere ritmul lent al creşterii economiei globale din prezent.

Investitorii din întreaga lume au intrat în stare de alertă ridicată atunci când bursa din China a început să cadă în urmă cu câteva săptămâni, ducând la prăbuşirea cotaţiilor la petrol, aur şi cupru. Acţiunile companiilor chineze s-au stabilizat timp de câteva săptămâni după intervenţia guvernamentală masivă, dar trendul s-a reluat luni, când acţiunile au căzut cu 8,5%. Miercuri însă bursa de la Shangai a crescut cu 3,5% după anunţul autorităţilor de reglementare privind stabilizarea pieţelor, potrivit reuters.com.

Căderea bursei din China ar putea afecta ţara noastră indirect, prin efectul asupra preţului petrolului şi asupra dolarului american, efectele putând fi mai puternice dacă dezechilibrele de pe piaţa bursieră chineză ar continua timp de 1-2 ani, corelate şi cu anticiparea unei încetiniri a creşterii economice, susţin analiştii contactaţi de gândul.

Analiştii spun că în cazul în care dezechilibrele de pe piaţa bursieră chineză vor continua pe termen mediu, acest lucru ar afecta economiile interconectate şi statele a căror destinaţie de exporturi este China.

În cazul României, schimburile comerciale cu China au o pondere redusă în comerţul exterior, respectiv 1% în ceea ce priveşte exporturile româneşti şi 3,6% în ceea ce priveşte importurile din China. De asemenea, investiţiile străine din China în România deţineau o pondere de 0,2% în totalul investiţiilor străine directe la sfârşitul anului 2013.

Pe de altă parte, şefa FMI, Christine Lagarde, a atras atenţia miercuri că se observă o încetinire economică în anumite state, dând exemplu China, potrivit cnbc.com. Cea mai mare economie asiatică s-a confruntat cu turbulenţe pe pieţele sale bursiere, dar China suficient de puternică pentru a face faţă acestor volatilităţi.

Lagarde a dat asigurări că aceste evoluţii nu vor afecta decizia FMI de a include moneda din China – yuanul – în rândul monedelor în coşul de valute SDR (Drepturi Speciale de Tragere) folosite de Fondul Monetar Internaţional în tranzacţiile internaţionale. Includerea ar reprezenta un sprijin semnificativ pentru poziţia Chinei ca putere economică globală. FMI încă se aşteaptă la un avans al PIB-ului Chinei de 6,8% în 2015, un ritm mai scăzut decât cel înregistrat în ultimii ani, dar aceasta ar fi o „încetinire uniformă”, potrivit şefei FMI.

Turbulenţele economice din China ar putea ajunge în SUA şi de acolo mai departe, în primul rând prin încetinirea comerţului. În următorii doi ani, comerţul între SUA şi China este de aşteptat că va depăşi comerţul dintre SUA şi Canada, cel mai mare din lume, potrivit State Street Global Advisors. În cazul în care China încetineşte drastic, se va pierde apetitul pentru produse străine, inclusiv cele făcute în America.

Însă economia americană nu este cu adevărat alimentată de comerţul exterior. Exporturile reprezintă doar 13% din PIB, în timp ce cheltuielile de consum reprezintă mai mult de două treimi. Asta înseamnă că, atâta timp cât consumatorii nu sunt prea speriaţi să consume, economia Statelor Unite ar trebui să poată să facă faţă problemelor.

Pe de altă parte, și firmele americane vor suferi.  Circa 40% din veniturile generate de companiile cuprinse în indicele bursier S&P 500 vine de peste hotare. O încetinire sporită a creşterii în China ar cauza probleme companiilor multinaţionale. Unele companii însă, precum Apple şi Nike, spun că afacerile lor merg bine acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *