Mediul rural clujean promovat prin realitate augmentata si carte pentru copii

In cadrul unui eveniment organizat saptamana trecuta la Rascruci, in Tinutul Fluturelui Albastru, Asociatia Plaiuri Noi si comunitatea locala au sarbatorit lansarea unor platforme noi de promovare a acestui brand de microregiune. Organizatorii au implementat, in cadrul unui proiect cu finantare europeana, o serie de metode inovatoare de promovare a teritoriului: prezentarea fluturilor prin realitate augmentata, distribuirea de pachete de seminte din flora locala spontana si un set de sunete din zona, pe care le poti asculta din fotoliul de acasa.

Punctul de realitate augmentata langa Cluj

Punctul de realitate augmentata a fost asezat la un pas de Cluj-Napoca, intr-un loc de belvedere asupra zonei. Astfel, cei care ajung pe platoul Monumentului Rascoalei de la Bobalna, pot sa vada si sa se fotografieze cu fluturii deosebiti ai speciilor Maculinea pe tot parcursul anului. Accesul spre platou se poate face prin comunele Cornesti sau Bobalna. Detalii despre elementele inovatoare de promovare, cat si informatii despre evenimente organizate in jurul acestora sau alte experiente in aceasta zona a judetului Cluj, pot fi consultate pe site-ul proaspat lansat.

Promovarea acestui teritoriu a fost sustinuta de dezvoltarea unei comunitati locale bazata pe colaborare

Cresterea acestei comunitati a fost facilitata prin realizarea unor evenimente de networking si a unor actiuni de constientizare a valorilor locale, in special a celor naturale: implicarea in realizarea pachetelor de seminte cu flori de pe pajistile cu valoare inalta si lansarea unei carti de copii cu povestea incredibila a fluturilor Maculinea. Cartea, scrisa de Iulia Iordan si ilustrata de Agnes Keszeg, a atras multa admiratie si uimire in randul participantilor la eveniment, fiind numita o realizare unicat prin transpunerea unei povesti stiintifice reale – intr-o carte pe intelesul copiilor.

De altfel, o parte din comunitatea locala a pregatit participantilor la eveniment experiente inedite. S-a putut alege dintre ateliere participative de ornat turta dulce, colorat sau realizat fluturi sau degustare de produse locale dintre care: vin dintr-o vie veche de peste 120 de ani, bere artizanala sau mustar local. Artistii din zona au amenajat standuri cu lucrarile personale: bijuterii, obiecte pictate sau produse unicat din sticla.

Aceast eveniment a fost organizat in cadrul unui proiect de promovare a microregiunii Tinutul Fluturelui Albastru, desfasurat de catre Asociatia Plaiuri Noi.

Proiectul a fost finantat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), in cadrul programului LEADER (prin intermediul GAL Somes Transilvan), implementat de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale din subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, finan tat de Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *