Mestesugurile artistice traditionale sunt invatate cu succes de copiii din Cluj
Cinci elevi clujeni, castigatori ai locurilor I la faza judeteana a Olimpiadei „Mestesuguri Artistice Traditionale”, desfasurata in luna mai la Cluj-Napoca, au reprezentat judetul in cadrul celei de a XXIII-a editii a fazei nationale a Olimpiadei, ce a avut loc in perioada 24 – 29 iulie a.c., la Sibiu.
Evenimentul a fost organizat de Muzeul ASTRA, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar al judetului Sibiu. S-a desfasurat, ca in fiecare an, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului.
Elevii clujeni s-au intors acasa cu patru premii importante, acestea constand in bani, carti, rechizite si articole de imbracaminte. Premiile sunt:
Premiul I – Sectiunea Sculptura/Prelucrare artistica a lemnului – Balázs Andor – Clubul Copiilor Huedin – instr. Benk Andras.
Premiul I – Sectiunea Podoabe din margele – Tania Cornea – Clubul Copiilor Gherla, instr. Daniela Katona.
Premiul II – Sectiunea Realizare costum popular – Nadia Gavris – Lic.Teoretic „Octavian Goga” Huedin.
Premiul III – Sectiunea Cusaturi – Maria Pirv – Lic.Teoretic „Lucian Blaga” Cluj-Napoca – instr. Rebeca Fat.
Mentiune – Sectiunea Podoabe din margele – Galu Lorena – Clubul Copiilor Dej, instr. Katona Daniela.
Tot in contextul promovarii mestesugurilor din zona Clujului, Centrul Creatiei Populare a organizat in perioada 6 – 11 august a.c., la Baza de pregatire a Crucii Rosii de la Valea Ierii, o tabara de mestesuguri la care au participat 25 de elevi de la diverse scoli din judet. Atelierele desfasurate cu acest prilej, sub atenta indrumare a mesterilor Daniela Katona si Izabela Bucur, au reprezentat o buna ocazie pentru acesti copii. Ei au putut aprofunda cunostintele despre mestesugurile traditionale specifice, precum: prelucrare lut, realizare podoabe din margele si impaslit lana.
Tabara, organizata anual si oferita acestor copii in mod gratuit, se doreste a fi o rasplata pentru elevii care practica mestesugul. Incurajarea lor este esentiala, deoarece ei duc mai departe practicarea mestesugurilor artistice autentice, aflate pe cale de disparitie.