Mestesugurile artistice traditionale sunt invatate cu succes de copiii din Cluj

Cinci elevi clujeni, castigatori ai locurilor I la faza judeteana a Olimpiadei „Mestesuguri Artistice Traditionale”, desfasurata in luna mai la Cluj-Napoca, au reprezentat judetul in cadrul celei de a XXIII-a editii a fazei nationale a Olimpiadei, ce a avut loc in perioada 24 – 29 iulie a.c., la Sibiu.

Evenimentul a fost organizat de Muzeul ASTRA, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar al judetului Sibiu. S-a desfasurat, ca in fiecare an, in  Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului.

Elevii clujeni s-au intors acasa cu patru premii importante, acestea constand in bani, carti, rechizite si articole de imbracaminte. Premiile sunt:

Premiul I – Sectiunea Sculptura/Prelucrare artistica a lemnului – Balázs Andor – Clubul Copiilor Huedin – instr. Benk Andras.

Premiul I – Sectiunea Podoabe din margele – Tania Cornea – Clubul Copiilor Gherla, instr. Daniela Katona.

Premiul II – Sectiunea Realizare costum popular – Nadia Gavris – Lic.Teoretic „Octavian Goga” Huedin.

Premiul III – Sectiunea Cusaturi – Maria Pirv – Lic.Teoretic „Lucian Blaga” Cluj-Napoca – instr. Rebeca Fat.

Mentiune – Sectiunea Podoabe din margele – Galu Lorena – Clubul Copiilor Dej, instr. Katona Daniela.

Tot in contextul promovarii mestesugurilor din zona Clujului, Centrul Creatiei Populare a organizat in perioada 6 – 11 august a.c., la Baza de pregatire a Crucii Rosii de la Valea Ierii, o tabara de mestesuguri la care au participat 25 de elevi de la diverse scoli din judet. Atelierele desfasurate cu acest prilej, sub atenta indrumare a mesterilor Daniela Katona si Izabela Bucur, au reprezentat o buna ocazie pentru acesti copii. Ei au putut aprofunda cunostintele despre mestesugurile traditionale specifice, precum: prelucrare lut, realizare podoabe din margele si impaslit lana.

Tabara, organizata anual si oferita acestor copii in mod gratuit, se doreste a fi o rasplata pentru elevii care practica mestesugul. Incurajarea lor este esentiala, deoarece ei duc mai departe practicarea mestesugurilor artistice autentice, aflate pe cale de disparitie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *