Mii de afaceri romanesti se muta in Bulgaria
Mii de antreprenori romani au preferat sa-si mute, in ultima vreme, afacerile in Bulgaria. Spun ca impozitele vecinilor sunt mai mici, iar autoritatile nu schimba regulile in timpul jocului, ca la noi.
Bulgarii au aceeasi legislatie fiscala de ani buni, nu o modifica peste noapte. Antreprenorii romani care si-au mutat deja afacerile in Bulgaria spun ca avantajele sunt multiple.
Explicatiile fenomenului
“Exista o singura taxa, TVA-ul pe care trebuie sa-l platesti in luna urmatoare pe incasarile pe care le-ai facut in luna curs si in urmatorul an platesti 10% impozit pe profit, plus 5% dividendele. In al doilea rand, stabilitatea cursului valutar. Este nu stabil, ci foarte stabil.”
De cand au vazut interes din partea romanilor, multe birouri de acte din Ruse infiinteaza firme in Bulgaria pentru ei. Cunosc legislatia din cele doua tari si au angajati care vorbesc limba romana.
Denislav Marinov, avocat: “Intreaga procedura dureaza doua saptamani. Incepe, sa zicem, de la 550 (euro) si mai sus. Acuma vin cei care sunt mai aproape de orasul Ruse. Vin din zona Bucuresti, Ploiesti, sa zicem Alexandria, Slatina.”
Irina Buda, avocat: “Bulgaria are o legislatie previzibila si stabila, niciodata oamenii nu au tendinta sa incalce regulile pentru ca stiu exact si isi fac pe o perioada mai lunga de timp planurile. Daca se intampla sa vina ANAF-ul lor in control, li se explica unde au gresit, deci nu se dau imediat sanctiuni, la a doua greseala daca nu s-a inteles.”
Bulgaria nu a mai modificat legislatia in domeniul fiscal de 12 ani.
Florin Jianu, Consiliul National al Intreprinderilor mici si Mijlocii: “Noi am modificat anul trecut de 195 de ori, in 2017 de 197 de ori legislatia fiscala, e normal ca oamenii sa se uite si spre alte orizonturi. Sunt de ordinul miilor, deja!”
Consiliul a lansat o aplicatie ca sa afle in ce masura ii afecteaza pe oamenii de afaceri o modificare legislativa. Ramane de vazut daca Guvernul va tine cont de rezultatele acestui studiu.