Militarii rusi din Siria au primit ordin sa distruga pe loc orice tinta care ii ameninta

Vladimir Putin a emis vineri un ordin catre militarii rusi din Siria sa „actioneze extrem de dur” in cazul oricarei amenintari la adresa fortelor ruse mobilizate pe teritoriul sirian, relateaza BBC News online.

„Orice tinte care ne ameninta grupul (militar) sau insfrastructura terestra trebuie sa fie distruse imediat”, a declarat Putin, la un eveniment organizat de Ministerul rus al Apararii, potrivit Reuters.

Potrivit BBC, Putin nu a oferit alte informatii despre eventuale amenintari specifice, in contextul in care relatia dintre Turcia si Rusia este extrem de tensionata dupa ce forte aeriene turce au doborat luna trecuta un avion militar rusesc.

Ankara a anuntat ca bombardierul rusesc a intrat in spatiul aerian turc, insa Moscova a insistat ca avionul nu a trecut frontiera si ca autoritatile ruse au comunicat anterior ruta avionului respectiv Statelor Unite. Rusia a lansat atacuri aeriene in Siria in septembrie si a afirmat ca a intrat in razboiul din Siria la cererea presedintelui sirian Bashar al-Assad.

Putin le-a spus comandantilor rusi ca teroristii din Siria reprezinta o amenintare directa la adresa Rusiei. Liderul de la Kremlin a mai anuntat ca securitatea bazei militare ruse din Siria a fost consolidata cu noi unitati antiaeriene si echipament defensiv.

Kremlinul a dezmintit acuzatii ale coalitiei anti-SI conduse de catre Statele Unite care opereaza in Siria potrivit carora militarii rusi vizeaza opozitia siriana moderata in loc sa atace jihadisti din cadrul SI.

Putin a mai declarat vineri ca Rusia sustine Armata Siriana Libera (ASL), careia-i ofera sustinere, armament si munitie, in cadrul unor operatiuni comune cu forte guvernamentale siriene impotriva unor jihadisti, relateaza Reuters.

„Grupul nostru de aviatie ofera asistenta in unirea efortului trupelor guvernamentale si (celor ale) Armatei Siriene Libere”, a declarat Putin in cadrul acestei reuniuni anuale de la Ministerul Apararii.

„In prezent, mai multe dintre unitatile ei, care numara peste 5.000 de oameni, sunt angajate in actiuni ofensive impotriva teroristilor, in provinciile Homs, Hama, Alep si Rakka”, a declarat presedintele rus, referindu-se la ASL.

„O sustinem aerian, la fel ca si pe armata siriana; le oferim asistenta prin (livrari de) armament, munitie si le furnizam material de suport”, a adaugat el.

Influenta Statului Islamic este tot mai puternica in Siria, asupra teritoriului careia detine controlul in proportie de 70%, a declarat ministrul rus al Apararii Serghei Soigu, potrivit Reuters.

Numarul luptatorilor SI in Irak si Siria a ajuns la 60.000 si exista o amenintare a extinderii violentelor in foste republici sovietice din Asia Centrala, a declarat Soigu in cadrul acestei reuniuni anuale a conducerii ministerului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *