Modificari aduse Codului Fiscal pentru incurajarea achizitiei de locuinte

Criza imobiliara incipienta da batai de cap guvernantilor. Legea nr. 30/2019 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 25/2018 privind modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru aprobarea unor masuri fiscal bugetare a modificat Codul fiscal in unele privinte importante. Guvernul a profitat de ocazie si a incercat sa stimuleze cumpararea de locuinte, uitand ca motivul principal pentru care vanzarile sunt in scadere este lacomia dezvoltatorilor…

Legea aduce noutati in materie de impozitare a veniturilor realizate de persoanele fizice din monede electronice (gen Bitcoin), sponsorizare, deducerea costului excedentar al indatorarii intr-un plafon majorat, ajustarea TVA pentru pierderile din creante generate de falimentul clientului sau de aprobarea unui plan de reorganizare conform procedurii insolventei.

Totodata, actul normativ imparte contribuabilii dupa categoria de risc astfel: Risc fiscal mic, Risc fiscal mediu, Risc fiscal ridicat, in functie de anumite criterii.

Cota redusa de TVA pentru locuinte

Cea mai importanta modificare este cea legata de aplicarea cotei reduse de TVA la achizitia de locuinta. Textul actual, astfel cum a fost modificat, prevede aplicarea cotei de TVA de 5% pentru livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 metri patrati, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice.

Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul vanzarii pot fi locuite ca atare.

Prin urmare, din forma anterioara a Codului fiscal, s-au eliminat doua conditii restrictive si anume:

– terenul sa fie in suprafata mai mica de 250 mp;

– detinerea doar a unei singure locuinte achizitionata cu cota de 5% de catre cumparator.

Astfel, daca se indeplinesc cele doua cerinte, de suprafata (120 mp) si de pret (450.000 lei fara TVA), o persoana singura sau o familie poate sa detina mai multe locuinte achizitionate cu cota de TVA redusa.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *