Modificari legislative pentru persoanele fizice autorizate

Din 16 ianuarie se modifica modul de inregistrare si de functionare a persoanelor fizice autorizate (PFA), intreprinderilor individuale (II) si intreprinderilor familiale (IF), ca urmare a ca urmare a intrarii in vigoare a Legii nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale.

Principalele amendamente vizeaza numarul maxim de angajati si de activitatilor pe care PFA/II le pot avea. Persoanele fizice autorizate pot avea in obiectul lor de activitate cel mult cinci clase de activitati prevazute de codul CAEN, in timp ce intreprinderile individuale pot avea cel mult 10 clase de activitate CAEN.

PFA poate desfasura activitatile pentru care este autorizata singura sau impreuna cu cel mult trei persoane angajate de aceasta, in calitate de angajator cu contract individual de munca incheiat si inregistrat. II poate angaja cel mult 8 salariati, terte persoane, cu contract individual de munca incheiat si inregistrat si poate stabili relatii contractuale.

Actul normativ cuprinde un articol nou referitor la studentii care sunt scutiti de la plata taxelor pentru operatiunile de inregistrare si autorizare a PFA sau II prin oficiile registrului comertului de pe langa tribunale, precum si de la plata tarifelor pentru serviciile de asistenta prestate de aceste oficii.

In doi ani de la intrarea in vigoare a legii, PFA si II al caror numar de activitati este mai mare decat cel prevazut trebuie sa solicite oficiului registrului comertului competent modificarea mentiunilor referitoare la obiectul de activitate. In 60 de zile de la implinirea celor 2 ani, oficiul registrului comertului radiaza din oficiu PFA si II care nu au operat modificarile impuse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *