Modificarile fiscale pentru firme si cetateni aduse de 2018

De la 1 ianuarie 2018 au intrat in vigoare o serie de modificari fiscale, atat pentru societatile comerciale, cat si pentru persoanele fizice, care realizeaza venituri din salarii sau din alte surse.

Iata principalele masuri fiscale care se aplica persoanelor fizice, intrate in vigoare de la 1 ianuarie 2018:

– Majorarea salariului minim: salariul minim brut a crescut de la 1.450 lei la 1.900 lei. Cresterea de circa 30% se datoreaza, in mare parte, transferului contributiilor de la angajator la angajat. Raportat la net, cei care au fost incadrati la salariul minim vor primi circa 100 de lei in plus.

– Impozitul pe venit scade de la 16% la 10% pentru persoanele care obtin venituri din salarii, pensii, activitati independente.

– In cazul veniturilor din dividende, cota de impozitare de 5% se mentine, insa la aceasta se va adauga si 10% contributii pentru CASS (asigurari sociale de sanatate), chiar daca cel care ridica dividendele are un contract de munca (pana acum, in cazul existentei unui contract de munca, se platea doar 5% impozit pe dividende).

– Plata contributiilor sociale a fost transferata integral spre angajat, care va plati o suma de 35% din salariul brut (25% contributii sociale CAS si 10% contributii sociale de sanatate CASS). Sumele vor fi retinute ti virate de angajatori, care risca puscaria in cazul in care nu vor vira aceste sume in contul Statului. Angajatorii mai platesc un procent de 2,25% din fondul de salarii, care acopera riscurile de somaj, accidente de munca, concediu medical si creante salariale.

– Persoanele cu activitati independente (avocati, medici, notari, taximetristi etc.) vor achita contributiile sociale la nivelul salariului minim, nu la nivelul venitului, cum era pana acum, iar in cazul in care veniturile sunt sub salariul minim, atunci sunt scutiti de plata CAS si CASS. Este eliminata exceptia de neplata a CASS pentru persoanele care au venituri din investitii sau alte surse daca obtin si venituri din salarii sau pensii. Cei care nu sunt exceptati vor plati CASS daca obtin venituri anuale care insumeaza cel putin 12 salarii minime (adica 22.800 lei, la un salariu minim de 1.900 lei, calculat pentru veniturile din 2017), din una sau mai multe surse de venituri, precum activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, din investitii (dobanzi, dividende etc.), activitati agricole, asocierea cu o persoana juridica sau din alte surse. CASS se plateste in 4 rate trimestriale (570 lei/trimestru) la Finante, de catre persoanele care se incadreaza in aceasta categorie.

– Angajatii din sistemul public vor beneficia de vouchere de vacanta, pana la 30 noiembrie 2018, in cuantum de 1.450 de lei pentru fiecare salariat.

– Persoanele care parasesc tara pentru o perioada mai mare de 180 de zile intr-un an trebuie sa anunte Fiscul cu 30 de zile inainte de plecare, depunand un formular de rezidenta fiscal, in caz contrar riscand amenzi

Iata noile masuri fiscale care se vor aplica societatilor comerciale, de la 1 ianuarie 2018:

– Pragul pentru microintreprinderi, pentru care se aplica impozitul in functie de venituri, s-a majorat de la 500.000de euro la 1.000.000 de euro. Impozitul pe venit care se aplica este de 1% din venituri, in cazul in care societatea are minim 1 angajat cu norma intreaga sau de 3% din venit, in cazul in care societatea nu are angajati.

– Sistemul ”split TVA” (plata defalcata a TVA) se aplica doar societatilor care sunt in insolventa sau au obligatii la plata TVA. Atentie, societatile care sunt platitoare de TVA si trebuie sa faca plati spre o societate care practica sistemul ”split TVA”, trebuie sa vireze sumele aferente in conturi distincte (TVA separat). Pentru ceilalti, sistemul este optional, insa cei care vor sa apeleze la el, vor plati un impozit diminuat in acest an, cu 5% mai putin la impozitul pe profit sau pe veniturile microintreprinderilor.

– Plata contributiilor la pensii, sanatate si somaj, a TVA si a impozitului pe profit si venit in acelasi cont la Trezorerie a fost amanata cu 6 luni, de la 1 ianuarie la 1 iulie 2018. Astfel, contribuabilii vor vira in continuare contributiile la pensii, sanatate si somaj intr-un cont, iar TVA, impozitul pe profit si cel pe venit in alt cont.

– Contribuabilii vor depune declaratiile fiscale pentru obligatiile aferente lunii ianuarie exclusiv in format electronic.

– Impozitul pe profit scade de la 16% la 10%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *