Mutarea facuta de Putin care lasa Europa total descoperita

Federatia Rusa va creste cantitatile de petrol exportate catre China, riscand sa lase in acest fel Europa fara titei, o miscare ce va obliga batranul continent sa apeleze la importuri de amestecuri de petrol din Orientul Mijlociu, relateaza Bloomberg.

Rusia va livra, in primele cinci luni ale anului, cu 19 % mai putin petrol spre Europa, prin porturile sale principale din Marea Baltica si Marea Neagra, comparativ cu anul precedent, crescand intre timp volumul de export prin conductele sale catre China cu 43% in primele trei luni ale anului, arata cele mai recente date de la operatorul de stat Transneft PJSC.

Schimbarea facuta de Putin va duce probabil la situatia in care rafinariile Europei vor trebui sa caute un inlocuitor pentru petrolul provenit din Rusia, potrivit lui Alan Gelder, vicepresedinte pentru rafinare, produse chimice si piete de petrol la Wood Mackenzie din Londra.

La ora actuala, continentul importa mai multa materie bruta petroliera din Rusia lui Putin decat orice alta natiune, arata reprezentantii ITC Trade Map, iar titeiul de inlocuire este probabil sa provina din Orientul Mijlociu.

Deocamdata, reducerile fluxurilor de titei provenite din Rusia nu se reflecta in preturile din Europa si asta datorita lucrarilor de intretinere din rafinariile din Europa, potrivit Bloomberg. Petrolul de tip Ural din Rusia a fost tranzactionat la preturi mici in Europa timp de aproape 4 ani datorita lucrarilor de intretinere, mentinerea preturilor fiind ajutata si de o crestere a fluxurilor de petrol venite din Statele Unite.

China importa cea mai mare parte a petrolului rusesc prin intermediul conductelor si al transporturilor maritime din porturile Kozmino, De-Kastri si Prigorodnoye. O a doua conducta intre cele doua tari a inceput sa functioneze la inceputul acestui an, dubland capacitatea de import brut a conduceti ESPO la 30 de milioane de tone anual, sau aproximativ 600.000 de barili pe zi.

Pe masura ce petrolul rusesc pleaca in cantitati tot mai mari inspre China, in Europa, petrolul rusesc va fi inlocuit de un amestec de petrol si titei din Orientul Mijlociu, potrivit lui Alan Gelder de la Wood Mackenzie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *