Muzeele clujene sunt din ce in ce mai vizitate
Muzeele clujene sunt din ce in ce mai vizitate, dupa cum arata cifrele cele mai recente, toate inregistrand cresteri la numarul de turisti.
Primul semestru 2018 a insemnat, pentru muzeele clujene ce functioneaza sub autoritatea Consiliului Judetean, o noua perioada de crestere a numarului celor care au decis sa le vada.
Muzeul de Arta Cluj-Napoca, unul dintre cele mai reprezentative din tara, cu peste 14.000 de piese de pictura, sculptura, grafica, arta decorativa şi fond documentar, a fost vizitat, pe parcursul lunilor ianuarie-iunie 2018, de peste 32.300 de vizitatori. Datorita specificului sau, Muzeul de Arta Cluj-Napoca urmareste sa atraga un public cat mai larg. Muzeul acorda o atenţie sporita elevilor liceelor de arta si studentilor din universitaţile de arta şi arhitectura, aceştia beneficiind de gratuitate.
Muzeul Etnografic al Transilvaniei a inregistrat in primul semestru din acest an un numar de peste 40.500 de vizitatori, mai mult decat cele 32.200 de persoane din anul trecut. Defalcat, 20.646 au optat pentru Parcul Etnografic Romulus Vuia, 19.654 de vizitatori au fost prezenti la sediul central, iar restul de 270 au luat parte la Atelierul de Icoane.
Cele mai vizitate expozitii au fost “Traditii Nipone”, desfasurata intre 17 februarie si 31 martie, “Comorile Romaniei” – 8 mai – 3 iunie, “Expozitia de vara Brickenburg” dintre 29 mai si 3 iunie, precum si “100 de tablouri pentru 100 de ani” derulata intre 12 si 29 aprilie. Pe tot parcursul anului 2018, Muzeul Etnografic deruleaza programul „Bilete de Centenar”, prin care fiecare al o 100-lea vizitator beneficiaza de intrare gratuita.
De asemenea, Muzeul Memorial “Octavian Goga” Ciucea a inregistrat o crestere a numarului de vizitatori, ajungand la 6.291, cu peste 13% mai mult decat in 2017. Printre evenimentele care s-au bucurat de succes, atragand un numar mare de participanti, sunt Expozitia “Octavian Goga – Ipostaze ale unei personalitati”, care a deschis seria evenimentelor dedicate aniversarii Centenarului Marii Uniri, sau mica expozitie de machete realizate in cadrul actiunii “De la Rasinari la Ciucea”.