Muzeul Etnografic al Transilvaniei, admis in Organizatia Europeana de Istorie Rurala

Muzeul Etnografic al Transilvaniei este prima institutie din Romania admisa in calitatea de membru al prestigioasei EURHO – European Rural History Organisation (Organizatia Europeana de Istorie Rurala), structura stiintifica de elita ce reuneste institutii si personalitati din domeniul istoriei si patrimoniului rural european.

Astfel, in data de 19 ianuarie 2018, in urma unui indelungat si complex proces de evaluare, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, institutie care functioneaza sub autoritatea Consiliului Judetean, a primit calitatea de membru institutional al EURHO – European Rural History Organisation (http://www.ruralhistory.eu/), organizatie care are misiunea de a promova studierea tuturor aspectelor istoriei rurale europene si mondiale, reunind institutii stiintifice si specialisti de prestigiu.

Felicit cu acest prilej managerul precum si intreaga echipa a Muzeului Etnografic al Transilvaniei pentru reusita. Este, incontestabil, o noua confirmare, mai mult decat autorizata, a profesionalismului, a pasiunii si a daruirii cu care echipa muzeului isi indeplineste nobila misiune ce ii revine”, a declarat Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei este prima institutie din Romania care primeste calitatea de membru institutional al organizatiei, alaturi de alte institutii si organizatii – universitati, institute si centre de cercetare, muzee, societati academice, arhive istorice din 14 tari: Austria, Belgia, Elvetia, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia si Ungaria.

Cu ocazia primirii Muzeului Etnografic al Transilvaniei in EURHO, presedinta organizatiei, prof. Leen Van Molle,  de la Universitatea din Leuven, Belgia, a transmis urmatorul mesaj:

EURHO (European Rural History Organisation – Organizatia Europeana de Istorie Rurala) este bucuroasa sa primeasca Muzeul Etnografic al Transilvaniei in calitate de nou membru institutional. Eurho reuneste mai mult de 20 de centre de cercetare si muzee din domeniul istoriei agriculturii si istoriei rurale. Organizatia construieste punti de dialog intre cca. 400 de cercetatori individuali din diferite tari, diferite ramuri ale istoriei si diferite stiinte sociale sau pozitive, toate acestea fiind interesate in descoperirea trecutului rural cu scopul de a intelege mai bine prezentul global. Multe dintre problemele societatii, la scara mondiala, sunt legate, sub o forma sau alta, de istoria complexa a agriculturii si de transformarea spatiului rural: descresterea spatiului deschis, diminuarea terenului agricol, problemele legate de calitatea, cantitatea si distributia inegala a alimentelor, de foamete si de obezitate, riscurile de mediu precum disponibilitatea apei, eroziunea solului, poluarea aerului si schimbarile climatice. Romania nu constituie o exceptie in procesul care leaga trecutul nostru rural de un viitor ingrijorator. Institutiile care prezerva si cerceteaza trecutul rural, asa cum este Muzeul Etnografic al Transilvaniei, sunt astazi mai importante ca niciodata, pentru ca ele ne ajuta sa ne formam o perspectiva asupra practicilor istorice, a cauzelor si consecintelor schimbarii”.

Admiterea Muzeului Etnografic al Transilvaniei in Organizatia Europeana de Istorie Rurala a fost facuta la recomandarea reprezentantei regionale a organizatiei pentru Europa de Est, prof. Zsuzsanna Varga, de la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta, Ungaria, ca urmare a vizitei de evaluare efectuate in anul 2016, fiind acceptata in cursul acestei luni de Consiliul director al EURHO, din care fac parte prof. Leen Van Molle (Universitatea din Leuven, Belgia) – presedinte, Gérard Béaur (L’École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris, Franta) – vicepresedinte, Patrick Svensson (Universitatea Suedeza de Știinte Agricole din Uppsala) – vicepresedinte, Ernst Langthaler (Universitatea din Linz & Institutul de Istorie Rurala din St. Pölten, Austria) – secretar si Peter Moser (Arhivele de Istorie Rurala din Berna, Elvetia) – trezorier.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei adera in totalitate la principiile si obiectivele organizatiei, propunandu-si sa contribuie la cresterea calitatii cercetarilor de istorie rurala, sa promoveze patrimoniul si istoria rurala romaneasca in spatiul cultural european si sa faca demersurile necesare pentru a facilita accesul altor institutii si organizatii din Romania in European Rural History Organisation.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *