Namolul rezultat din tratarea apei uzate e valorificat in agricultura
Compania de Apa “Somes” S.A. a finalizat procedura de achizitie publica ce are ca obiect colectarea, transportul si aplicarea pe terenuri agricole a cca. 15.500 de tone de namol rezultat, in cursul unui an, in urma tratarii apei uzate menajere in cadrul Statiei de epurare Cluj-Napoca.
Statia de epurare a apelor uzate Cluj-Napoca genereaza lunar o cantitate medie cumulata de 1.300 de tone de namol. Cifra provine din estimarile realizate de Compania de Apa “Somes”. Cantitatile pot varia insa in functie de nivelul precipitatiilor cazute in luna respective. Influenta poate avea si debitele de apa colectate de sistemul de canalizare din municipiul Cluj-Napoca.
Avand in vedere caracterul estimativ al acestor cantitati de namol, raportul contractual dintre operatorul regional de apa si viitorul achizitor va fi unul bazat pe un acord-cadru. Contractele subsecvente incheiate ulterior pot fi riguros cuantificate, in functie de necesitatile punctuale. In acest sens, valoarea estimata a acordului-cadru variaza intre cca. 800.000 si 2.000.000 lei. Criteriul de atribuire a contractului este pretul cel mai scazut. In schimbul acestor bani, castigatorul licitatiei va colecta, transporta si aplica pe terenuri agricole namolul rezultat in cadrul Statiei de epurare Cluj-Napoca in urma tratarii apei uzate menajere.
Namolul rezultat in urma procesului tehnologic de epurare face parte din categoria deseurilor nepericuloase. Poate fi folosit ca ingrasamant natural destinat imbunatatirii calitatilor terenurilor agricole degradate.