Nisip se importa pana si in desertul Arabiei
„Am fost socat sa aflu ca oamenii se bat pentru nisip. Lucrez de peste 20 de ani in sectorul dedicat mediului inconjurator, dar nu ma asteptam ca nisipul sa fie o resursa atat de disputata”, a declarat Pascal Peduzzi, cercetator in cadrul Natiunilor Unite.
Peduzzi se afla in Jamaica in urma cu sase ani studiind eroziunea plajelor cand localnici i-au spus ca oamenii mafiei locale veneau pe plaja in mijlocul noptii si luau nisip cu sacii, informeaza BBC.
Piata de nisip si pietris din SUA a fost evaluata la 8.3 miliarde de dolari anul trecut, potrivit USGS. Iar cererea pentru nisip va creste cu pana la 5.5% in fiecare an pana in 2018, conform unui raport din decembrie 2014 al Freedonia Group.
Cererea de nisip a crescut foarte mult in special in China si India. Dezvoltarile de cladiri noi, baraje, poduri si drumuri in China au crescut foarte mult cererea pentru nisip. De fapt, nisipul s-a utilizat mai mult in China in ultimii patru ani decat a folosit SUA in ultimul secol, potrivit lui Peduzzi.
Nisipul este utilizat ca material de constructii inca din anul 3500 i. Ch. Iar odata cu boom-ul global din constructii iar cererea a explodat. In 2014 aproximativ 196 milioane de tone de nisip si pietris au fost utilizate pe glob, potrivit US Geological Survery. Dupa apa, nisipul este cea mai folosita resursa naturala. Acesta se regaseste in filtre, ecrane de smartphone-uri si chiar pasta de dinti.
Chiar si Emiratele Arabe Unite au importat nisipuri, pietris si pietre in valoare de 456 milioane de dolari in 2014, potrivit Natiunilor Unite. De ce? Desi Dubaiul se afla in inima desertului, nisipul de acolo nu poate fi folosit la constructii deoarece este mult prea fin.
In State cererea de nisip a crescut foarte mult din cauza fracturarii hidraulice (fracking) pentru ca prin aceasta tehnologie de foraj este utilizata foarte multa apa, nisip si chimicale. Din 2011 pana in 2014, cererea de nisip pentru fracking a crescut de la 24 milioane de tone la 59 milioane de tone, insa a scazut la 50 milioane de tone in 2015.
Plajele de pe glob s-au micsorat cu 40 de metri din 1968 pana in 2008, este de parere Pascal Peduzzi. „Inca nisipul este foarte mult, dar pentru ca il utilizam atat de mult ar putea deveni o resursa pe cale de disparitie. Nu spun ca nu ar mai trebui sa folosim nisipul, ci doar sa fim mai constienti in utilizarea acestuia”, spune Peduzzi.