Noi date decisive despre dopajul lui Halep

Simona Halep este primul caz pozitiv de EPO tablete de 7 ani incoace. Roxadustatul (EPO sub forma de pastile), substanta cu care a fost depistata Halep (31 de ani), se metabolizeaza repede. Ea este folosita in doze mici dar se poate depista chiar si in urme minime lasate in organism. Trisorii cu aceasta substanta sunt foarte greu de prins, pentru ca doza e mica si dispare rapid. Ideal pentru dopajul lui Halep.

Comercializat ca pastile sub numele de Evrenzo, roxadustatul actioneaza ca un factor inselator pentru corp. El transmite corpului mesajul ca celulele nu primesc suficient oxigen. Organismul reactioneaza la semnalul respectiv si mareste productia endogena de eritropoietina. Aceasta stimuleaza la randul ei fabricarea de hemoglobina si de globule rosii. Este numit si EPO in pastile, inlocuind metoda clasica, injectabila, cu fiole care trebuie pastrate la temperaturi scazute.

Se metabolizeaza foarte rapid si se folosesc doze foarte mici. Din acest motiv si cantitatile gasite sunt la randul lor foarte mici. Nu e insa o substanta cantitativa: e de ajuns o urma minima pentru a se confirma ca medicamentul a fost luat.

Utilizarea accidentala este cu totul si cu totul exclusa. Este vorba despre o substanta care nu este utilizata pe scara larga si numarul de articole stiintifice despre ea este, de asemenea, limitat. Dopajul lui Halep este clar intentionat, concertat, cinic, care probabil dureaza de multa vreme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *