O constructie din India a detronat Pentagonul si este cea mai mare cladire de birouri
Pentagonul a fost cea mai mare cladire de birouri din lume timp de 80 de ani. Dar o noua cladire tocmai a preluat titlul. Este vorba despre Complexul Surat Diamond Bourse, care a costat 32 de miliarde de rupii (388 de milioane de dolari).
Orasul belgian Antwerp este cunoscut in general ca fiind centrul mondial al comertului cu diamante. Cea mai mare parte a pietrelor pretioase brute sunt extrase in Rusia sau Africa. Insa la aproximativ 240 de km nord de Mumbai, India, se afla o capitala a pietrelor pretioase mai putin cunoscuta: Surat. Acolo sunt taiate aproximativ 90% din toate diamantele planetei.
Acum, orasul din statul Gujarat are si o cladire record pentru a gazdui industria sa mamut. Bursa de Diamante din Surat (Surat Diamond Bourse), recent terminata, este prezentata drept o destinatie unica pentru cei peste 65.000 de profesionisti din domeniul diamantelor, inclusiv taietori, lustruitori si comercianti.
Mai mare decat Pentagonul
Cu o succesiune de noua corpuri dreptunghiulare care se extind din si sunt interconectate printr-o structura centrala, complexul de 15 etaje a fost construit pe mai mult de 14 hectare de teren. Surat Diamond Bourse, care a costat 32 de miliarde de rupii (388 de milioane de dolari) gazduieste, de asemenea, 131 de lifturi, precum si facilitati de luat masa, de vanzare cu amanuntul, de wellness si de conferinte pentru lucratorii din domeniu. Contine peste 4.700 de spatii de birouri ce pot fi folosite si ca mici ateliere pentru taierea si lustruirea diamantelor.
Arhitectii centrului destinat domeniului diamantelor spun ca acesta cuprinde peste 650.000 de metri patrati de spatiu (suprafata utila). Aceasta ar insemna ca a depasit Pentagonul ca fiind cea mai mare cladire de birouri din lume.
Va fi data in folosinta in noiembrie
Proiectul urmeaza sa isi intampine primii ocupanti in noiembrie, dupa patru ani de lucrari de constructie. Se asteapta ca acesta cladire sa fie inaugurata oficial in cursul acestui an de catre prim-ministrul indian Narendra Modi, care s-a nascut in Gujarat si a fost anterior ministru-sef al statului.
Cladirea a fost gandita de firma indiana de arhitectura Morphogenesis in urma unui concurs international de design. Depasirea Pentagonului nu a facut parte din caietul de sarcini al concursului. Mai degraba, dimensiunea proiectului a fost dictata de cerere. Toate birourile au fost cumparate de companii de diamante inca inainte de constructie.