O luna creativa despre Istoria personala versus Istoria nationala

Toamna aceasta adolescentii pot deveni mai bogati – cultural, sufleteste, emotional, social. De azi incepe Luna Creativa, program de educatie non-formala, cu acces liber pentru liceeni, o initiativa a companiei independente de teatru si film Create.Act.Enjoy, aflata la a patra editie. Impreuna cu liceenii din Cluj-Napoca, Gherla si Dej vor fi realizate 14 ateliere creative de teatru si improvizatie, scriere creativa, film si actorie de film, gandire critica in media. Tema tuturor atelierelor va fi „istoria personala versus istoria nationala”, tema abordata cu ocazia Centenarului, sub egida „Cluj100”.

Programul „Luna Creativa” ofera ocazia de a afla cum isi raporteaza tinerii evenimentele din viata lor la ceea ce se intampla in tara, cu ce si-ar dori ei sa intre in istorie si cum vad ei Romania. Editia Luna Creativa din acest an se va desfasura in perioada 1 in 30 noiembrie. Locatia este sediul Create.Act.Enjoy (Urania Palace, pe strada Horea nr. 4, in Cluj-Napoca) si in scolile partenere din Gherla si Dej. Participarea este deschisa tuturor adolescentilor, pe baza de inscriere prin formularele de pe pagina de Facebook a Create.Act.Enjoy.

Tinerii sunt invitati sa (re)descopere teatrul si felul in care preocuparile lor de zi cu zi se pot gasi intr-o opera artistica. In programul „Luna Creativa” sunt incluse patru spectacole, la care, de asemenea, accesul este liber, pe baza de rezervare. I-am convins pe prietenii de la Texte bune in locuri nebune sa le aduca si liceenilor „Scrisori de pe front”, spectacol conceput initial sa fie jucat o singura data; am reusit sa ne sincronizam programele cu cei sapte tineri actori de la Targu-Mures care au nascut spectacolul „Protejat/Neprotejat” din experientele lor personale despre lipsa educatiei sexuale si vom face un pic mai cunoscut in randul liceenilor un dramaturg contemporan, renumit ca profesor de teatru. E vorba de C.C. Buricea Mlinarcic si de textul sau „Ciornii Terrier”, pe baza caruia vom avea un spectacol lectura.

La finalul proiectului „Luna Creativa”, in 30 noiembrie, adolescentii vor putea afla direct de la profesionisti despre cariere de succes in domenii mai putin conventionale. Cine simte ca are un set de abilitati si interese care nu par sa se incadreze in randul meseriilor clasice, poate participa la „Intalniri Creative” pentru a-i cunoaste pe cativa dintre cei care si-au inventat singuri meseria sau i-au gasit noi moduri de practicare.

Intre acestia, actrita Anca Hanu, care si-a dezvoltat o exuberanta cariera teatral-muzicala la nivel national, Mircea Bravo, entertainer cu zeci de filmulete virale si o agentie de publicitate creativa care-i poarta numele, Paul Muresan, artist vizual cunoscut pentru scurtmetraje animate, design de afis sau ateliere de creatie si a fost recent inclus de Decat o Revista in lista celor 100 de oameni care vor defini Romania de maine, Andrei Tiganas, „sculptor de voci”, adica un om care, dupa mai bine de un deceniu de munca in radio, tv si comunicare si-a gasit menirea din a-i ajuta pe cei din jur sa se imprieteneasca cu propria voce.

La fel ca la editiile precedente, Luna Creativa va stimula o dezbatere care sa implice comunitatea locala. In online vom vorbi despre #istoriapersonala versus #istorianationala. In oras vor fi raspandite doua seturi de afise. Zece artisti vizuali au fost cooptati pentru a ilustra cate un deceniu din cei 100 de ani ai Romaniei. Vom descoperi din perspectiva lui Adi Bulboaca, fotograful care ia trenul sa mearga la teatru, cum sunt anii 2000. OCU, artist stradal care a colorat, intre altele, tramvaiele orasului, va ilustra anii ’80. Crina Prida, pasionata de experimente vizuale de tot felul, va ilustra perioada zbuciumata a primilor ani de tranzitie ai Romaniei. Pictorul, designerul si regizorul Cristian Luchian va readuce la viata perioada 1928-1938.

Alaturi de cei 10 artisti invitati, oricine din Cluj-Napoca poate sa se exprime in Luna Creativa. Al doilea set de afise raspandite prin oras vor fi interactive. Ele vor avea cate un marker „anexat” si vor sta la indemana publicului larg. La finalul lunii, toate afisele vor fi expuse intr-o expozitie: cele create de artistii invitati si cele realizate de comunitate.

Luna Creativa demonstreaza anual relevanta evenimentelor culturale si a educatiei non-formale in dezvoltarea abilitatilor. Editiile precedente au avut mereu teme de mare interes. La editiile de pana acum au participat la ateliere peste 400 de elevi si profesori din judetul Cluj. Totodata, au fost peste 1200 de spectatori au participat la spectacolele de teatru. Pe langa programul anual „Luna Creativa”, palmaresul Create.Act.Enjoy numara participari la festivaluri nationale si internationale de teatru si film. S-a ocupat si de implementarea in spitale a celui mai amplu proiect de terapie prin arta din tara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *