Palatul Banffy va intra in renovare partiala

Palatul Banffy va intra in renovare, urmand sa fie efectuate lucrari de reabilitare a fatadei.

Una dintre cele mai reprezentative cladiri monument istoric din Cluj-Napoca, palatul Banffy ce gazduieste Muzeul de Arta Cluj, va beneficia in perioada imediat urmatoare de o serie de lucrari de renovare ce vizeaza reabilitarea fatadei. Inceperea lucrarilor vine in urma semnarii contractului “Reabilitarea fatadei imobil Piata Unirii nr. 30 Cluj-Napoca – monument istoric”.

Este de datoria noastra sa conservam aceste monumente care dau farmec Clujului si care atrag, zi de zi, numerosi turisti. Pe langa cresterea atractivitatii acestei perle arhitecturale a Clujului, prin intermediul acestei investitii ne dorim sa contribuim inclusiv la asigurarea unui grad crescut de siguranta a pietonilor care tranziteaza centrul istoric al municipiului”, a declarat Alin Tise.

Potrivit documentatiei tehnice, cladirea Muzeului de Arta urmeaza sa beneficieze de lucrari de consolidari structurale. Dintre acestea mentionam interventii locale la sarpanta si la zidariile cu fisuri, crapaturi, respectiv interventii de combatere a umiditatii la fatade, conform recomandarilor din expertiza tehnica a structurii portante. De asemenea, vor fi executate lucrari de interventie la invelitori, sorturi de tabla in zona stresinilor si invelitorilor lucarnelor. Vor fi realizate si lucrari de restaurare a finisajelor fatadelor, a componentelor artistice din piatra, tencuiala si fier forjat. Lucrarile de renovare se vor extinde si la tamplariile exterioare.

Valoarea totala a lucrarilor este de 952.000 de lei, TVA inclus. Termenul maxim de executie este de cinci luni de la data eliberarii autorizatiei de constructie.

Despre cladire

Palatul Banffy se afla, partial, in proprietatea publica a judetului Cluj. Muzeul de Arta este, in prezent, administratorul cladirii. Cladirea este inscrisa la prima categorie (A) in lista cladirilor de patrimoniu arhitectural si artistic national al Romaniei. Edificiul a fost ridicat in perioada 1774-1785, de catre arhitectul german Johann Eberhard Blaumann. Destinatia initiala era de resedinta particulara a contelui Bánffy György, devenit mai tarziu guvernator al Transilvaniei. Ulterior, cladirii i-au fost date alte destinatii: resedinta de protocol, Cazinou National, cladire de apartamente si spatii comerciale, sediu de societati industriale.

In anul 1925 a fost construit chiar un cinematograf in curtea imobilului. In anul 1956 Comuna Urbana Cluj a dat palatul in folosinta Muzeului de Arta, infiintat in anul 1951.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *