Papa Francisc fata in fata cu Donald Trump

Papa Francisc l-a primit azi in audienta pe presedintele Statelor Unite, Donald Trump. Donald Trump s-a prezentat la intalnire impreuna cu sotia sa, Melania, care s-a imbracata in negru si si-a pus un val pe cap. Cuplul prezidential american a fost escortat de Garda Elvetiana de la Vatican catre apartamentele pontificale.

Apoi, presedintele american a intrat singur in asa-numita Sala del Tronetto, aflata langa biblioteca privata, unde si-a strans mana cu Papa Francisc si a pozat pentru fotografi. DPA a transmis ca Trump era numai zambet, in timp ce Papa Francisc a abordat o mina mult mai serioasa.

Cei doi lideri au exprimate de nenumarate ori puncte de vedere foarte diferite, Papa contrazicandu-l fatis pe liderul american:

– Trump, in februarie 2016: „Papa […] imi pune la indoiala credinta, am fost foarte surprins sa vad asta, dar sunt crestin, sunt mandru de asta, OK? Pentru un lider religios, a pune la indoiala credinta cuiva este rusinos”.

– Papa Francisc, in mai 2017 despre intalnirea cu Trump: „In discutia noastra vor iesi la iveala lucruri, eu voi spune ce gandesc, el va spune ce gandeste, insa nu am dorit niciodata sa judec pe cineva fara a auzi acea persoana”.

– Trump, in iunie 2015: „Voi construi un mare zid, si nimeni nu construieste ziduri mai bine decat mine, credeti-ma, si le voi construi foarte ieftin. Voi construi un mare, mare zid la granita noastra de sud si voi pune Mexicul sa plateasca pentru acel zid. Tineti minte ce spun”.

– Papa Francisc, in februarie 2016: „O persoana care se gandeste doar sa construiasca ziduri, oriunde ar fi ele, si nu sa construiasca poduri, nu este crestina. In Evanghelie nu scrie asta […] Daca acest om [Trump] spune asa ceva, nu e crestin”.

– Trump, in iunie 2015: „(Mexicanii din SUA) aduc droguri, aduc criminalitate. Sunt violatori si unii, presupun, sunt oameni buni, dar vorbesc cu politistii de frontiera si ei ne spun ce primim”.

– Papa Francisc, in aprilie 2017: „Este adevarat, noi [in Europa] suntem o civilizatie care a incetat sa mai faca copii, dar am si inchis usa pentru migranti. Aceasta se cheama sinucidere”.

– Trump, in martie 2016 la CNN: „Cred ca islamul ne uraste”.

Papa Francisc, in iulie 2016: „Cred ca nu este corect sa identifica islamul cu violenta. Nu este corect si nu este adevarat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *