Parada militara la Cluj de Ziua Nationala
Ziua Nationala a fost sarbatorita si in acest an la Cluj in Piata Avram Iancu din centrul orasului, eveniment la care au participat cadre ale diverselor institutii, reprezentanti ai autoritatilor publice, militari, politicieni dar si reprezentanti ai societatii civile.
Un detasament de onoare constituit din peste 300 de militari si specialisti din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne si Serviciul Roman de Informatii, cu peste 40 de mijloace tehnice, au participat incepand cu ora 12.30, la ceremonia militara organizata cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.
La eveniment si-au facut aparitia edilul Emil Boc, prefectul Gheorghe Vuscan, presedintele CJ Cluj Alin Tise, rectorul UBB Ioan Aurel Pop, precum si episcopul Florentin Crihalmeanu sau reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane.
Din partea Ministerului Apararii Nationale, au luat parte militari apartinand Diviziei 4 Infaterie „Gemina”, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Muresianu”, Batalionului 7 Aruncatoare Proiectile Reactive „General Vasile Danacu”, Batalionului 55 Comunicatii si Informatica „Napoca”, structuri subordonate diviziei.
Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au fost compuse din specialisti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Avram Iancu” Cluj, ai Gruparii de Jandarmi Mobila Cluj si din colegii mai tineri ai acestora, elevi ai Scolii de Agenti de Politie „Septimiu Muresan” din Cluj-Napoca. De asemenea, la sarbatoarea romanilor din Cluj-Napoca au participat reprezentanti ai Politiei Locale Cluj-Napoca si un detasament de voluntari din Filiala Cluj, a organizatiei Crucea Rosie.
Prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgata de presedintele Ion Iliescu si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptata ca zi nationala si sarbatoare publica in Romania. Aceasta prevedere a fost preluata ulterior de Constitutia Romaniei din 1991, articolul 12, alineatul 2.
Alegerea zilei de 1 decembrie ca zi nationala, desi fara sa se specifice expres, a facut trimitere la unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania in 1918, respectiv la Proclamatia de la Alba Iulia, care a avut loc la 1 decembrie 1918.