Parcul mare asteapta clujenii care cauta relaxare

Parcul Central “Simion Barnutiu”, popular denumit parcul mare, are un amplasament central in municipiul Cluj-Napoca, fiind ferit in mare parte de zgomotul orasului datorita proximitatii cursului Somesului si situarii intr-o zona de constructii reduse ca inaltime. Parcul este un loc ideal pentru o plimbare, acesta avand o lungime de 900 de metri si fiind plin de alei pietruite cu banci pe margine şi continand un lac pe care se pot face plimbari cu barcuta sau hidrobicileta.

Parcul Central este amplasat in perimetrul fostei Padurici cu furnici („Hangyásberek”), un teren bogat in apa si vegetatie, cuprins intre Somesul Mic si Paraul Morii. La inceputul secolului al XVIII-lea, exista aici un han.

In anul 1827 Asociatia Femeilor Caritabile a inchiriat terenul cu scopul de a infiinta un colt verde al orasului, iar mai apoi eforturile in acest sens au venit si din partea Comitetului pentru Promenada. La inceputul anilor ’30 ai secolului al XIX-lea parcul a fost deschis publicului, avand initial numele de Parcul Poporului (proiectul a fost realizat de Hermann Sámuel). Ulterior au fost amenajate aleile parcului, lacul si a fost construit pavilionul de muzica, dezvoltat ulterior in casino si complexul Chios. Insula artificiala din mijlocul apei a fost realizata odata cu amenajarea Restaurantului Chios. A functionat aici si un poligon de tir si Teatrul de vara.

In 1886, Parcul Central a trecut in administratia primariei, in deceniile urmatoare fiind realizate Cazinoul, Pavilionul pentru patinoar si fantana arteziana.

Astazi, Parcul Central beneficiaza de o popularitate foarte mare in randul clujenilor. Toti cei care ii trec pragul se pot recrea folosind multitudinea de posibilitati pe care le ofera parcul. Pe langa flori si spatii verzi, in parc mai gasiti statui si monumente, teren de baschet cu nocturna, aparate de fitness cu acces gratuit, o fantana arteziana inconjurata de banci si parc special amenajat pentru copii.

Lacul Chios si Cladirea Cazinoului sunt atractiile principale. Vara se pot face plimbari pe lac cu barcute, iar iarna este un loc ideal pentru a patina. Langa fantana arteziana se afla o „ciuperca” unde vara se tin concerte de muzica simfonica, iar in fiecare sambata si duminica in perioada verii aici se ceremoniaza casatoriile civile de catre primarul si reprezentantii primariei Cluj Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *