Parlamentul britanic a votat calendarul Brexit

In total, 448 de deputati din 650 au votat ‘pentru’ si 75 ‘impotriva’ motiunii dezbatute miercuri dupa-amiaza. Redactat de opozitia laburista, iar apoi amendat de guvern, acest text prevede ca Theresa May sa accepte sa-si dezvaluie intentiile cu privire la Brexit cu conditia ca parlamentul sa ceara „guvernului sa invoce pana la 31 martie 2017 articolul 50′ din Tratatul de la Lisabona, in prealabil lansarii procedurii de separare de UE.

Premierul britanic Theresa May a obtinut o victorie miercuri seara prin votul deputatilor in favoarea calendarului sau pentru declansarea iesirii din Regatului Unit din Uniunea Europeana, chiar daca va trebui sa-si dezvaluie mai intai strategia, comenteaza AFP.

Dezbaterea parlamentara in jurul acestei motiuni fusese prezentata de presa eurosceptica drept „proba de forta’ intre guvern si deputatii eurofili suspectati ca ar vrea sa intarzie lansarea negocierilor. ‘Amendamentul nostru se adreseaza celor care spun ca respecta rezultatul referendumului, dar al caror comportament sugereaza ca vor face totul pentru a impiedica si a face sa esueze Brexit-ul’, le-a declarat ministrul David Davis deputatilor in cadrul dezbaterilor.

Amendamentul guvernului invita de fapt deputatii ‘sa respecte dorinta exprimata de Regatul Unit in cadrul referendumului din 23 iunie’ de a parasi UE, in timp ce majoritatea deputatilor sunt in favoarea mentinerii Marii Britanii in UE.

Dar votul nu are nimic constrangator si opozitia laburista, chiar daca a votat in majoritate pentru motiune, a subliniat ca va sti sa se arate vigilenta si insista sa i se comunice detaliile planului de iesire din UE.

Aceasta neincredere se datoreaza faptului ca Theresa May, reticenta in a-si dezvalui planul prea devreme responsabililor europeni cu care va trebui sa negocieze viitoarea relatie intre UE si tara sa, a spus ca a expus deja ceea ce ea considera a fi planul sau: sa obtina „cel mai bun acord posibil’ pentru Regatul Unit in materie de schimburi comerciale cu UE, sa multiplice acordurile comerciale bilaterale in afara blocului european si sa controleze imigratia.

In timp ce deputatul conservator pro-Brexit Iain Duncan Smith a calificat votul drept „moment istoric’, estimand ca ‘guvernul are de acum un cec in alb’ pentru a gestiona Brexit-ul, cotidianul Daily Telegraph a amintit ca votul deputatilor ‘nu declanseaza articolul 50′, ci este „doar un angajament ca o va face inainte de sfarsitul lunii martie’.

Cotidianul a subliniat ca daca Curtea suprema obliga guvernul sa consulte parlamentul, deputatii vor avea oportunitatea sa blocheze articolul 50. Ultima zi de audiere in fata Curtii supreme a fost prevazuta pentru ieri, ea urmand sa-si comunice decizia la inceputul lunii ianuarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *