Photo Romania Festival acum la Cluj

Cea de-a sasea editie Photo Romania Festival transforma Clujul, pentru cinci zile, in principalul centru fotografic european si aduce cu ea workshop-uri, conferinte, expozitii, prezentari de echipamente, concerte si evenimente speciale dedicate artei fotografice. Deschiderea oficiala a festivalului va avea loc joi, 19 mai, la ora 18:00, in Amfiteatrul Universitatii Sapientia.

Printre locatiile festivalului se numara Casa Photo Romania (str. Emil Racovita nr. 37), Casinoul din Parcul Central, Universitatea Sapientia, restaurantele Marty, Iulius Mall, Salina Turda, Bastionul Croitorilor, Galeria Soimii Patriei (Insomnia Café) sau Amfiteatrul UAD.

Lucrarile vor fi expuse in premiera si surprind momentele dinaintea tragicului incendiu care avea sa duca la moartea a 64 de tineri. Expozitia va putea fi vazuta in 19 si 20 mai, la Cinema Dacia, si in 21 si 22 mai, la Casa Photo Romania.

Vernisajul tuturor expozitiilor prezente in festival va avea loc vineri, 20 mai, cu participarea profesorului universitar Dorel Gaina si a Oanei Pop. Evenimentul se va desfasura la Casa Photo Romania, de la ora 18:30.

Unul dintre punctele principale de atractie ale editiei din acest an va fi Photo Stories, o conferinta de fotografie in cadrul careia peste 25 de artisti romani si straini vor spune povestile din spatele proiectelor lor sau vor vorbi despre tehnici si genuri fotografice specifice: fotografia de nud, fotogravura, fotografia de strada, tehnica pinhole sau fotografia de concert.

Doi dintre speakerii cei mai importanti prezenti la festival vor fi Colin Ford, fondatorul Muzeului National de Fotografie, Film si Televiziune din Marea Britanie si Korniss Péter, castigator al unui premiu Pulitzer Memorial in 2004. Cei doi invitati vor vorbi in fata publicului clujean in data de 21 mai, in Amfiteatrul Universitatii Sapientia, incepand cu ora 15:00, respectiv 15:30.

„Suntem mandri sa avem alaturi de noi oameni care au avut un rol crucial in dezvoltarea si promovarea fotografiei europene. Cred ca experienta lor, ca si intalnirea cu toti ceilalti fotografi recunoscuti la nivel global prezenti in festival, ne pot ajuta sa ducem cultura fotografica clujeana acolo unde merita sa fie”, a declarat Catalin Balog Bellu, initiatorul Photo Romania Festival.

Conform lui Sebastian Vaida, directorul artistic al festivalului, „Photo Stories nu inseamna doar o serie de discursuri ale fotografilor in fata unui public pasiv. Ce ne dorim noi sa facem prin acest proiect e sa cream o comunitate fotografica reala si functionala, in care toti cei pasionati de fotografie, profesionisti sau amatori, sa creeze legaturi durabile cu artistii din toata Europa.

Am intrat intr-o retea europeana a festivalurilor de profil si suntem deja un punct important pe harta continentului, din acest punct de vedere. Vrem, in continuare, sa promovam acest simt al comunitatii artistice, al dialogului direct si amical care s-a creat in jurul Photo Romania Festival.”

Cea de-a sasea editie a festivalului include si o conferinta internationala a fotografilor de nunta, Wedding Stories, dar si o serie de intalniri a reprezentantilor unora dintre cele mai importante festivaluri de profil din Europa. De asemenea, organizatorii Photo Romania continua campania de strangere de semnaturi pentru infiintarea unui Muzeu al Imaginii in Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *