Piata superiahturilor a cunoscut o adevarata explozie anul trecut
Vanzarea superiahturilor a atins un nivel record anul trecut. Oferta de vase disponibile s-a redus, iar preturile au crescut. Inceputul de an 2022 turbulent de pe pietele financiare nu le va afecta valoarea prea curand.
Un numar total de 887 de superiahturi au fost vandute anul trecut. Cifra reprezinta o cu 77% comparativ cu 2020 si dublu fata de 2019.
Miliardarul american Jeff Bezos, cu o avere neta de 174,7 miliarde de dolari, asteapta sa intre in posesia unui superiaht cu o lungime de 127 de metri. Constructia navei se apropie de sfarsit la un santier din Tarile de Jos. La randul sau regizorul Steven Spielberg a comandat si el un un superiaht. El si-a scos la vanzare vechiul sau iaht pentru suma de 158 de milioane de dolari.
Cauzele scumpirii superiahturilor
Dobanzile reduse si pietele bursiere in crestere au generat castiguri de 1.000 de miliarde de dolari pentru cei mai bogati 500 de oameni de pe planeta, sustine Bloomberg Billionaires Index. Aceasta generare de avere si cererea crescuta pentru recreere solitara. Creditele ieftine au avut si ele o contributie pentru ca au facut mai usoara „cumpararea de distanta sociala”, sustine un administrator de avere.
In plus, este putin probabil ca majorarea dobanzilor si volatilitatea de pe pietele de actiuni sa afecteze preturile, cel putin in urmatoarele luni, pentru ca lipsesc superiahturile disponibile pe stoc. Acest gen de nave au nevoie de mai multi ani pentru a fi construite. Faptul ca exista cumparatori dispusi sa cumpere imediat a golit pur si simplu piata ambarcatiunilor second-hand.
In mod normal, achizitia superiahturilor nu este considerat ca o investitie. Deprecierea este accelerata iar costurile anuale de operare sunt ridicate. Astfel, valoarea unei astfel de ambarcatiuni scade cu aproximativ 10%. Insa din cauza conditiilor actuale de pe piata, valoarea iahturilor a crescut cu 5% pana la 8% numai in 2021.