Planta rara din era glaciara la Cluj

A supravietuit disparitiei florei in decursul erei glaciare, iar acum poate fi vazuta intr-o arie protejata de langa Cluj. Este vorba despre o planta rara, speciala, aflata pe cale de disparitie.

Este vorba despre o specie de planta relicta din era glaciara, care se caracterizeaza printr-o inflorescenta rara cu flori mici de 4-5 milimetri de culoare galben-verzuie. O particularitate a speciei este aceea ca florile ei nu au miros si nu produc nectar, astfel ca nu atrag insectele. Planta se reproduce prin autofecundare, cu ajutorul picaturilor de ploaie.

Aceasta planta rara, pe cale de disparitie in restul Europei Centrale si de Vest, traieste inca in Romania. Specialistii unei asociatii clujene au identificat anul trecut mai multe exemplare ale acesteia in apropiere de Cluj. „Liparis loeselii” sau, popular, „mosisoara” poate fi intalnita in aria protejata Fagetul Clujului – Valea Morii, de langa Cluj-Napoca.

In anul 2014, biologii au identificat in zona respectiva aproximativ 200 de exemplare ale speciei. In plus, prezenta sa a fost semnalata si in afara limitelor ariei protejate, in special in zone umede sau pe malurile paraielor aflate in mlastini calcaroase.

Drept urmare, specialistii participanti la cercetarea realizata de asociatie, in cadrul unui proiect finantat din fonduri europene, solicita extinderea ariei protejate, astfel incat aceasta sa cuprinda si locurile in care prezenta mosisoarei a fost semnalata.

Mosisoara apartine familiei Orchidaceae. Atinge inaltimea de 5-25 de centimentri, dar tulpina sa nu este acoperita de frunze. In Romania, populatiile sale traiesc in Transilvania, in Dealurile Feleacului, in Depresiunea Sibiului, in zonele montane din apropierea Aiudului si Brasovului, dar prezenta acestei plante a fost semnalata si in judetele Maramures si Hunedoara, pe Masivul Ceahlau, in Muntii Fagaras, Piatra Craiului si in Subcarpatii Moldovei. La o altitudine foarte joasa a fost identificata si in zona Bratului Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii. Cu mai multe decenii in urma, mosisoara putea fi intalnita si in judetul Cluj, in Faget si in Turda, in zona Bailor Sarate. Mosisoara mai poate fi intalnita si in America de Nord, dar lipseste in Asia. In ultima perioada a disparut din multe din habitatele in care putea fi intalnita anterior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *