Ploaia face ravagii in Europa (foto)

Dupa valul de temperaturi ridicate din ultimele zile, ploaia abundenta a declansat avertizari de inundatii in mare parte din Europa. Franta, Germania, Belgia, Polonia si Romania sunt printre cele mai afectate.

Situatia din Paris este vazuta de presedintele Frantei, Francois Hollande, ca fiind un dezastru natural dupa ce apa din fluviul Sena a ajuns pe strazile capitalei. Circa 22 000 de gospodarii au ramas fara curent iar Muzeul Luvru a fost inchis astazi pentru ca operele de arta sa fie evacuate. Au fost raportate 9 cazuri in care persoane au murit din cauza apelor, insa este de asteptat ca acest numar sa creasca.

orleans

poza1

Sudul Germaniei este afectat de inundatii majore, dupa mai multe ploi torentiale. Apele mai multor rauri si-au iesit din matca si au inundat strazile mai multor orase. In Bavaria torentele de apa aduc cu ele noroi, copaci si chiar masini. Ministrul de interne german, Joachim Herrmann, a declarat ca tara se pregateste pentru mai multe furtuni si ploi insemnate cantitativ. Joi 5 persoane au fost gasite moarte in zona Bavariei, trei femei apartinand aceleiasi familii precum si doi batrani, in varsta de 75 respectiv 80 de ani. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si-a exprimat regretul pentru aceste situatii nefericite si a transmis condoleante familiilor.

germany2

bavaria

In Romania s-a emis cod rosu pentru 6 judete, este vorba despre judetele Bacau, Harghita, Covasna, Suceava, Neamt si Vrancea. Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), codul este valabil incepand de joi ora 22:00 pana vineri la ora 18:00. „Ca urmare a precipitatiilor inregistrate in ultimele ore, a celor prognozate si propagarii, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu efecte de inundatii si cresteri rapide de debite si niveluri cu depasiri de 20-50 cm ale cotelor de pericol” precizeaza INHGA.

Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat in jur de 7,000 de angajati, 4,500 dintre acestia fiind pompieri, politisti si jandarmi care au intervenit in cursul noptii trecute in localitatile afectate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *