Politia locala a lamurit chestiunea masinii fara ecuson
Un site local a rulat pe Facebook, cateva zile, o poveste falsa si prezentata tendentios. Site-ul sugereaza ca Politia locala clujeana ar fi abuzat niste cetateni din alta localitate. Este vorba despre contravenientul a carui masina ridicata nu avea un ecuson indicator de dizabilitati. Materialul a fost postat repetat pe pagina proprie de Facebook si a fost distribuit in unele grupuri. Deseori insotit de incitari alarmiste si exagerari pompoase. Materialul respectiv nu reprezinta decat o colectie de nemultumiri confuze. Practic, se reproseaza doar o neaplicare a unor dispozitii de favoare, de clementa extrema, desi amenda a fost stabilita la nivelul minim. Doleanta rezulta dintr-un comentariu explicit in acest sens.
Acuzatii nefondate
Nu se indica nici o problema concreta de aplicare a legii. Se dau curs doar unor izbucniri ale contravenientului, colectate, amplificate si raspandite generos. Exista insa pozitia oficiala a Politiei locale, pe text de lege. Politia lamureste pe deplin ca s-a procedat corect, lipsind un ecuson obligatoriu. Practic, orice autovehicul care parcheaza pe un loc destinat persoanelor cu dizabilitati are o obligatie legala. Aceasta este sa afiseze la loc vizibil, in partea din fata, legitimatia sub forma de card. Legitimatia (ecuson) are un continut standardizat si recunoscut european.
Bineinteles, sotii Sciulea nu doar ca nu au afisat cardul-legitimatie („ecuson”), dar nici macar nu il detin. Nu il aveau, desi sunt de luni de zile in aceeasi situatie. E mai usor si mai spectaculos sa te plangi decat sa urmezi procedurile legale ca toti ceilalti cetateni in aceeasi situatie.
Ramane dilema ca, in acest oras academic, absolut oricine se poate indigna nelimitat pe probleme de legislatie…
Iata argumentatia oferita de Politia Locala Cluj-Napoca:
“Aflandu-se in exercitarea atributiilor de serviciu pe strada Cardinal Iuliu Hossu, agentii Politiei Locale au procedat la verificarea respectarii normelor legale cu privire la oprirea si stationarea autovehiculelor.
Astfel, verificand parcarile rezervate persoanelor cu dizabilitati situate vis-a-vis de imobilul cu numarul 57 s-a depistat un autovehicul marca Audi cu numarul de inmatriculare MM … care nu avea expusa la vedere legitimatia-card cu semn international specifica persoanelor cu dizabilitati.
Contravenientul trebuia sa detina ecuson si sa-l afiseze
Pentru a beneficia de parcarile amenajate pentru persoane cu dizabilitati, Hotararea de Guvern 268/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii 448/2010 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap prevede la art. 40 alin. 5 lit. b) urmatoarea obligatie a titularului unui card-legitimatie:
„Atunci cand va fi utilizat, cardul-legitimatie va fi afisat in partea din fata a vehiculului, astfel incat fata cardului-legitimatie sa fie clar vizibila pentru verificare.”
La o examinare atenta a interiorului vehiculului in cauza, s-a constatat faptul ca aceasta obligatie nu era indeplinita motiv pentru care s-a dispus ridicarea acestuia de pe locul de parcare.
Ce a facut contravenientul fara ecuson dupa ridicare
Dupa finalizarea procedurii, autospeciala de ridicare a plecat spre Someseni. Agentii au continuat patrularea prin oras. Dupa o buna bucata de timp s-au intors la sediul serviciului … unde erau asteptati de conducatorul auto al vehiculului ridicat mentionat mai sus. Aceasta a fost prima si singura intalnire pe care au avut-o si ca la acel moment masina se afla inca in custodia RADP, nefiind revendicata.
Acesta se afla intr-o stare vizibila de nervozitate si agitatie. Spunea ca are un copil cu handicap iar politia i-a ridicat masina. S-a incercat sa i se explice faptul ca din moment ce nu si-a respectat obligatia legala de a avea cardul-legitimatie expus la loc vizibil nu aveam de unde sa cunoastem situatia in care se afla. Raspunsul a fost ca nu ii pasa de legile noastre, devenind progresiv mai recalcitrant.
Desi i s-a explicat de mai multe ori ce a gresit si cum s-a ajuns aici, refuza sa accepte ca are vreo vina sau vreo obligatie de respectat. Mai mult decat atat, acesta a afirmat faptul ca nu detine un astfel de card, prezentand doar niste foi xerox din care nu ar fi reiesit in mod clar existenta dizabilitatii.
Pretentia acestuia era de a i se returna vehiculul gratuit. Lucru imposibil de facut conform procedurilor existente. I s-a explicat faptul ca taxa de ridicare nu tine de noi ci de RADP. Nu putem sa platim din bani personali o taxa care s-a nascut ca urmare a nerespectarii unei obligatii legale.
Politia a avut suficienta rabdare
Totusi, avand intentia de a ajuta, persoanei in cauza i s-a pus in vedere faptul ca dupa ce isi va recupera masina se poate intoarce la sediul nostru, unde in baza unor eventuale documente prezentate ii vom aplica un avertisment ca sanctiune contraventionala principala. In acest fel, ar fi evitat plata unei amenzi cu limite cuprinse intre 2.000 si 10.000 de lei asa cum prevede art. 100 alin. 1 din Legea 448/2010.
Nemultumit de faptul ca nu a obtinut restituirea autovehiculului cu titlu gratuit a plecat vizibil enervat, amenintand ca va chema televiziunea. Acesta nu a revenit la sediu pentru intocmirea procesului-verbal, desi a fost asteptat mai bine de doua saptamani.
In concluzie, ca urmare a neprezentarii unui card-legitimatie sau a altor documente justificative, si tinand cont de comportamentul agresiv si amenintator precum si de dispretul aratat fata de lege si obligatiile ce decurg din ea, am aplicat cadrul legal in vigoare iar persoana in cauza a fost sanctionata contraventional cu suma de 2.000 de lei, avand posibilitatea de a plati jumatate din minim adica 1.000 de lei in termen de 15 zile, conform art. 100 al. (1) din Legea 448/2010”.