Politia Locala din Cluj-Napoca sanctionata de ANSPDCP

Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a sanctionat Directia Generala de Politie Locala (DGPL) Cluj-Napoca pentru incalcarea legislatiei privind privind protectia datelor cu caracter personal (GDPR).

Sanctiunea a fost aplicata pentru utilizarea, in timpul programului de lucru, de mijloace de supraveghere audio-video de tip „Badge”. Municipalitatea clujeana a efectuat in 2019 achizitia a 250 de astfel de camere audio-video. Imaginile se stocheaza timp de sase luni. In total au fost achizitionate 250 de astfel de camere, dintre care 125 au fost predate Inspectoratului de Politie Judetean Cluj, in comodat. Sistemele audio video portabile au fost furnizate de comania Protek Astral, iar valoarea acestora fiind de 398.293 de lei, cu taxa pe valoarea adaugata.

Ce spune ANSPDCP

Municipiul Cluj-Napoca a fost sanctionat contraventional cu avertisment intrucat personalul DGPL, aflat in exercitarea misiunilor si activitatilor specifice, a prelucrat date cu caracter personal prin utilizarea sistemului audio-video portabil de tip “Body-Worn Camera” (ce prelucreaza imaginea si vocea), din octombrie 2019, fara sa existe o obligatie legala a operatorului si fara indeplinirea vreunei alte conditii prevazute la art. 6 alin. 1 din RGPD, desi potrivit art. 5 alin. 1 lit. a) din RGPD, operatorul avea obligatia de a prelucra datele in mod legal, echitabil si transparent fata de persoana vizata”.

Sanctiunea avertismentului a fost insotita de aplicarea unei masuri corective, prin planul de remediere. In sarcina operatorului s-a dispus asigurarea conformitatii operatiunilor de prelucrare, efectuate prin utilizarea sistemelor audio-video portabile de tip “Body-Worn Camera”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *