Gafa la Biroul electoral al judetului Cluj?

Cu toate ca inca nu a inceput oficial campania electorala, partidele sunt de pe acum ocupate cu chestiuni electorale. Tot asa este si biroul electoral, a caror activitate momentana este circumscrisa operatiunilor de admitere sau respingere a candidaturilor depuse. Aceste activitati, care nu prezinta nici o dificultate – de cand birourile refuza pana si sa verifice listele de semnaturi, care pot fi usor falsificate –, iata ca pot prilejui greseli.

Astfel, Biroul electoral de circumscriptie judeteana nr. 13 Cluj a indicat eronat termenul de exercitare a caii de atac. Astfel, hotararile prevad ca atacarea admiterii unei candidaturi poate fi facuta in 24 de ore, insa legea citata prevede un termen de 48 de ore.


Legea mentionata in hotarari prevede un termen de 48 de ore.

Potrivit art. 54 alin. 1 din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, pentru modificarea Legii administratiei publice locale nr. 215/2001, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali prevede ca “acceptarea de catre biroul electoral de circumscriptie a unei candidaturi poate fi contestata de catre cetateni, partidele politice, aliantele politice si aliantele electorale, in termen de cel mult 48 de ore de la data afisarii candidaturii”.

Printre hotararile la care ne referim sunt Hotararea nr. 26 din 15 august 2020 (de validare a candidaturilor Pro Romania pentru consiliul judetean), Hotararea nr. 27 din 15 august 2020 (de validare a candidaturii lui Alin-Paunel Tise pentru presedintia consiliului judetean), Hotararea nr. 28 din 15 august 2020 (de validare a candidaturilor PNL pentru consiliul judetean).

Daca, de exemplu, vreun cetatean vrea sa-i numere semnaturile lui Alin-Paunel Tise sau oricarui altui candidat (listele false de sustinatori sunt o practica larg raspandita, niciodata verificata de “justitie”), el dispune de 24 de ore sau de 48 de ore pentru calea de atac?

Vezi si dreptul la replica aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *