Presedintele ceh cere si el referendum

Presedintele ceh Milos Zeman s-a pronuntat pentru organizarea de catre Cehia a unui referendum privitor la apartenenta tarii la Uniunea Europeana si NATO, dupa ce britanicii au decis pe 23 iunie ca tara lor sa paraseasca UE, relateaza vineri Reuters.

Zeman, care a marturisit ca ar sustine ramanerea Republicii Cehe in ambele organizatii, nu are printre atributii convocarea unui referendum, care presupune aprobarea parlamentului. Totusi, el este un lider politic influent intr-o tara unde multi alegatori sunt sceptici in legatura cu Uniunea Europeana.

”Nu sunt de acord cu cei care sustin parasirea Uniunii Europene, dar voi face totul pentru ca ei sa aiba un referendum si sa se poata exprima. Acelasi lucru este valabil si pentru o iesire din NATO”, a spus seful statului ceh intr-o intalnire cu cetatenii in orasul Velke Mezirici, situat in estul Cehiei.

In Parlamentul ceh, mica formatiune de opozitie Usvit, de extrema dreapta, a incercat in luna mai sa obtina aprobarea pentru organizararea unui referendum privind iesirea din UE, insa a esuat sa obtina suficient sprijin pentru acest plan. Uniunea Europeana este nepopulara si in randul comunistilor, al treilea cel mai important partid din parlament, cat si in randul unor membri ai Paridului Civic Democrat.

Cehia, oficial Republica Ceha, este o tara o economie dezvoltata, cu venituri mari al carei PIB pe cap de locuitor se afla la 80% din media Uniunii. Unul dintre cele mai stabile si prospere dintre statele post-comuniste, Cehia a inregistrat cresteri economice de peste 6% anual in cei trei ani dinaintea izbucnirii crizei economice de la sfarsitul primului deceniu al secolului al XXI-lea, iar in prezent ritmul de crestere se situeaza in jurul a 4 procente anual.

Republica Ceha este membra a Uniunii Europene din mai 2004, insa nu este membra a Uniunii Monetare Europene, coroana ceha fiind singura unitate monetara legala a tarii si cunoscand o stabilitate remarcabila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *