Presedintele CJ solicita declararea starii de alerta la Pata Rat

Avand in vedere situatia existenta la Pata Rat, in calitate de vicepresedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU), Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj, a solicitat Prefectului convocarea in regim de urgenta a CJSU in vederea declararii starii de alerta la Pata Rat.

Aceasta solicitare este motivata de faptul ca:

Studiile geo efectuate indica faptul ca printre cauzele alunecarilor de deseuri de la rampa veche de la Pata Rat se numara inclusiv ploile, apa infiltrata in decursul anilor precum si cantitatile semnificative de apa folosita la interventiile de urgenta ale I.S.U. pentru stingerea incendiilor spontane.

Apa acumulata in adancimea rampei determina o crestere substantiala a cantitatii de levigat, fapt de natura a genera poluare cu efecte asupra starii de sanatate a populatiei.

In acest context, al cresterii cantitatii de apa acumulata acum, exista riscul real ca aceasta sa determine alte alunecari necontrolabile de deseuri care pot afecta inclusiv centura de ocolire a municipiului Cluj-Napoca.

Scopul acestei solicitari oficiale este acela de a crea cadrul necesar pentru implicarea tuturor institutiilor si autoritatilor statului in vederea rezolvarii cat mai rapide si in conditii optime a problemei de la Pata Rat.

In cursul noptii a izbucnit un incendiu de proportii la groapa de gunoi. Focarele de incendiu cu flacari deschise de la suprafata deseurilor au fost lichidate pana in prezent, insa este necesara eliminarea focarelor ce ard mocnit in masa deseurilor pe suprafata afectata. Operatiunile de stigere si supraveghere a focarelor continua cu patru autospeciale de stingere si 18 pompieri militari, sprijiniti de patru autocisterne si trei utilaje ale Regiei Autonome a Domeniului Public.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *