Printul Charles, doctor honoris causa la Cluj
Universitatea Babes-Bolyai a decernat, in cadrul unei ceremonii solemne organizate luni, titlul de doctor honoris causa Altetei Sale Regale Charles, Print de Wales.
„Am fost intrebat adesea ce ma aduce atat de des in Romania, ce anume face ca acest loc sa fie atat de special? Raspunsul e, pentru mine, foarte simplu: voi, prietenii mei romani; patrimoniul vostru cultural si natural, traditiile voastre, dar si capacitatea voastra de inovare si schimbare.
Tot ceea ce reprezentati voi dupa secole intregi de istorie – identitatea voastra si intregul vostru potential. Toata energia pe care o puteti pune in miscare pentru a schimba ceva. Acestea sunt lucrurile care va fac cu adevarat speciali in intreaga lume”, a afirmat Printul Charles.
El si-a inceput discursul de multumire in romana, declarandu-se profund miscat si foarte recunoscator pentru marea si deosebita onoare de a fi distins cu titlul de doctor honoris causa al „celei mai vechi universitati din Romania, fara a mentiona ca este si una dintre cele mai prestigioase din Europa”.
Distinctia a fost acordata in urma votului din 8 mai al Senatului UBB, in semn de recunoastere a contributiei sale deosebite in domeniul valorificarii patrimoniului cultural romanesc, al promovarii valorilor istorice multiculturale, al cunoasterii mediului spiritual si natural romanesc peste hotare si pentru intarirea cooperarii dintre Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord si Romania.
„Prin proprietati, prin fundatii si asociatii, prin incurajarea investitiilor si a competitiei, prin interesul pentru restaurarea monumentelor si protectia naturii, dar mai ales prin exemplul personal, printul de Wales a devenit un adevarat protector al Transilvaniei si al Romaniei.
De la Viscri, din centrul Transilvaniei istorice, si pana la Sapanta, in inima Maramuresului istoric, Alteta Sa Regala, cu ajutorul Trustului Mihai Eminescu, al altor organizatii, fundatii si asociatii, dar mai ales cu ajutorul oamenilor inimosi care-l inconjoara si pretuiesc, lasa sigilii perene, in vederea conservarii traditiilor istorice si a naturii neintinate.
Printul Charles se constituie intr-un adevarat ctitor, reconciliind natura cu istoria, credinta cu arhitectura, modernitatea cu monumentele trecutului”, a precizat Ioan-Aurel Pop.