Probleme economice pe continent: Germania, Franta si Italia

In conformitate cu Indicele Puterii de Cumparare, care masoara inflatia, afacerile furnizorilor de servicii din Italia s-au contractat in luna ianuarie. Mai multe firme au trebuit sa isi reduca personalul pentru prima data in ultimii doi ani.

Problemele economice ale Italiei dateaza de cativa ani. Este una dintre tarile cu cea mai mare indatorare (in jur de 2,3 trilioane euro). Somajul se situeaza la procente de doua cifre incepand cu 2012. PIB-ul Italiei este mai mic decat era in 2015.

Declinul din sectorul de productie si din exporturile italiene s-a revarsat asupra activitatii sectorului de servicii la inceputul lui 2019, agravand o economie deja fragila. Companiile italiene au motivat reducerile de forta de munca printr-o crestere redusa pe plan domestic si un declin in ordinele de export.

In timp ce economia Italiei, care a alunecat in recesiune la sfarsitul lui 2018, marcheaza un punct slab in regiune, semnele de slabiciune au inceput sa se arate de-a lungul blocului european.

Vanzarile din sectorul de retail din zona euro au scazut cu 1,6% in decembrie – cel mai mare declin din ultimii sapte ani – generand perspective economice incerte care impovareaza potentialul de crestere economica.

Industria germana a fost deja afectata de situatia producatorilor auto care incearca sa se incadreze in noile norme de mediu si care se confrunta cu un declin la nivelul vanzarilor pe plan global. In Franta, consumul a fost afectat in urma portestelor violente impotriva guvernului.

UE in pericol?

Pericolul cel mai mare vine din Italia si are o pronuntata componenta politica. La sfarsitul lui septembrie 2018, colaitia la conducere (Miscarea de cinci stele si Liga Nordului) au anuntat bugetul pe 2019 cu un deficit de 2,4 % din PIB. Partenerii din zona euro au fost nemultumiti. Iar daca alegerile din 2019 vor fi favorabile coalitiei italiene anti-euro, situatia Uniunii Europene nu va fi dintre cele mai bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *