Proceduri simplificate pentru autorizatia de construire

Clujenii pot obtine de acum inainte autorizatia de construire una singura, atat pentru edificarea sau extinderea unui imobil, cat si pentru realizarea bransamentelor necesare. Pana de curand, persoanele care doreau sa isi traga utilitati pe proprietate erau nevoite sa obtina autorizatii separate pentru apa, gaze naturale si energie electrica.

Primaria a semnat un protocol de colaborare cu Compania de Apa Somes, Delgay Grid S.A. si Filiala de Distributie a Energiei Electrice, care reglementeaza o procedura de lucru intre institutii si companii cu privire la autorizarea executarii lucrarilor de constructii.

In vederea emiterii certificatului de urbanism (C.U.), a avizelor tehnice si a autorizatiei de construire (A.C.), institutiile care au semnat protocolul de colaborare au hotarat:In cazul extinderii retelelor existente, C.U., avizele tehnice si A.C. pentru extinderea retelelor vor cuprinde si bransamentele, fara a fi necesara A.C. pentru constructie imobil, sub conditia ca racordarea la cladire sa se faca dupa prezentarea de catre beneficiar a contractului de furnizare a energieri electrice sau gaze naturale;

In cazul in care retelele sunt existente, se poate obtine autorizatie de construire atat pentru cladire, cat si pentru bransamente la utilitati concomitent:

-prin certificatul de urbanism se va solicita: constructie, imprejmuire etc. si obligatoriu racord la utilitati;

-operatorii de retea, in baza certificatului de urbanism, vor emite (pe langa avizele de amplasament solicitate in C.U.) si solutiile de racordare (avize tehnice de racordare);

-Primaria va emite autorizatia de construire doar dupa obtinerea inclusiv a solutiilor de racordare (apa, gaz, canalizare, electrice sau altele dupa caz) si va specifica in autorizatia de construire si racorduri la utilitati (apa, gaz, canalizare, electric, etc);

In cazul unei cladiri autorizate sau inscrise in cartea funciara, autorizatia de construire pentru bransamente se va emite in baza avizelor si a proiectelor tehnice vizate de catre operatori, cu prezentarea de catre beneficiar sau investitor a cartii funciare sau a copiei autorizatiei, dupa caz.

Am facut o intelegere cu Societatea Compania de Apa Somes, Societatea Delgay Grid S.A. si Societatea Filiala de Distributie a Energiei Electrice. Prin acest protocol pe care l-am semnat, cei care vor sa isi obtina autorizatia de construire pentru casa si bransament sau extindere de conducta pot sa o faca in aceeasi autorizatie de construire, nemaifiind nevoie sa vina la Primarie pentru patru autorizatii. Cred ca acest lucru va usura munca si a celor din Primarie, si a celor care vin sa obtina autorizatii de construire, pe care practic i-am scutit de trei drumuri”, a declarat Dan Tarcea, viceprimarul Clujului.

Furnizarea serviciilor de utilitati se va face numai dupa prezentarea de catre beneficiar sau investitor a copiei legalizate sau a unei copii certificate pentru conformitate cu originalul a autorizatiei de construire, aferenta cladirii pentru care se solicita incheierea contractului de furnizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *